Joe Biden, despre statul de drept din România: Mai sunt lucruri de făcut, iar SUA va ajuta România în acest sens

Vicepreşedintele american Joseph Biden in Washington, DC, 24 octombrie 2011
Vicepreşedintele american Joseph Biden in Washington, DC, 24 octombrie 2011 (Mark Wilson / Getty Images)

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat, în cadrul unui interviu pentru Mediafax, că de la ultima sa vizită la noi în ţară, România a înregistrat progrese reale în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept şi tragerea la răspundere a demnitarilor, dar mai sunt încă multe de făcut în acest sens, iar Statele Unite vor susţine eforturile României de a rămâne pe drumul cel bun.

"Susţinerea României în angajamentul său faţă de valorile democratice este esenţa parteneriatului nostru şi unul dintre fundamentele alianţei noastre. Ţările care nu au un stat de drept puternic, un sistem judiciar independent şi instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care le desfăşoară Rusia în Ucraina", a declarat vicepreşedintele american.

Joe Biden a precizat că, de la ultima sa vizită în ţară, care a avut loc în urmă cu cinci ani, "s-au înregistrat progrese reale în România în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept şi tragerea la răspundere a demnitarilor pentru încrederea acordată lor de public".

Însă, oficialul a scos în evidenţă faptul că mai este de lucrat în acest domeniu, adăugând totodată că SUA sunt alături de ţara noastră în acest sens.

"Ştim că nu este întotdeauna uşor, iar Statele Unite susţin eforturile României de a rămâne pe drumul cel bun. Stabilitatea, transparenţa şi statul de drept sunt esenţiale pentru investiţii şi vrem ca relaţiile noastre economice să continue să se dezvolte şi să crească. Suntem direct interesaţi să vedem România prosperând", a afirmat Joe Biden, menţionând că "democraţiile puternice, bazate pe statul de drept, sunt prieteni şi aliaţi mai capabili".

Totodată, vicepremierul american a subliniat că vizita sa în ţara noastră reprezintă o reconfirmare a angajamentul de neclintit al Statelor Unite faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni. Biden a afirmat că România se află într-o zonă "mai dificilă", ca urmare a intervenţiei militare ilegale a Kremlinului şi a ocupării Crimeei. Acesta a adăugat că, în ultimele săptămâni, SUA şi alţi aliaţi NATO au luat o serie de măsuri pentru a consolida prezenţa militară în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România.

Joe Biden a susţinut că România va avea un rol cheie în regiune. "Sprijinul României va avea un rol cheie şi în ajutarea conducerii ucrainene pentru refacerea stabilităţii ţării, precum şi în susţinerea aspiraţiilor Moldovei de a deveni membru al UE".

„Împărtăşim preocuparea României cu privire la evenimentele din Ucraina şi am condamnat împreună intervenţia militară ilegală a Rusiei şi ocuparea Crimeei de către aceasta. Continuarea strânsei coordonări cu guvernarea din România va fi vitală pentru prezentarea unei poziţii ferme şi unite în impunerea de noi sancţiuni pentru Rusia dacă aceasta va perturba alegerile prezidenţiale din 25 mai”, a mai declarat Joe Biden.

Declaraţiile oficialului american vin în contextul în care Casa Albă a dat un comunicat de presă în care preciza că "România este un partener strategic, un aliat de valoare şi un prieten vechi al Statelor Unite, un partener care se află acum într-o vecinătate periculoasă. La fel cum el şi preşedintele au procedat cu celelalte ţări aliate, mesajul vicepreşedintelui va fi unul de reasigurare. Vicepreşedintele va sublinia că nimeni nu ar trebui să se îndoiască de angajamentul Statelor Unite faţă de articolul 5 din Tratatul Alianţei Nord-Atlantice".

Vicepreşedintele Statelor Unite va sosi marţi la Bucureşti în cadrul unei vizite oficiale de două zile. În cursul zile de astăzi, oficialul american va vizita Baza Aeriană Otopeni, unde se va întâlni cu militari români şi americani, în timp ce miercuri acesta se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Victor Ponta, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile. La finalul vizitei sale, Biden va ţine un discurs la Palatul Cotroceni, la care vor asista premierul Victor Ponta şi liderii partidelor politice. Principalul subiect al discuţiilor va fi criza din Ucraina.