Joe Biden laudativ, la Bucureşti

Vicepreşedintele american Joe Biden
Vicepreşedintele american Joe Biden (Joe Raedle / Getty Images)
Vicepreşedintele american Joe Biden a ajuns marţi la Bucureşti, unde a fost întâmpinat de ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, de ministrul apărării Mircea Duşa şi de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher. Aeronava Air Force 2 a aterizat în jurul orei 15.00.

Ajuns la Baza 90 de pe Otopeni, Joe Biden a ţinut un discurs în faţa a circa 100 de militari americani şi români, care fac exerciţii comune în această perioadă.

"Este o cinste să am prilejul să văd trupele noastre lucrând împreună în Carpaţi. În ultimii 25 de ani am cunoscut din ce în ce mai mult România. Am văzut cum aţi parcurs drumul de la tiranie la libertate"a declarat Biden, lăudând curajul moral şi fizic al poporului român, care a dat trupe ce aflate în primele rânduri în Irak şi Afganistan.

"Consider că sunteţi cea mai grozavă generaţie de luptători, şi nu este o exagerare. V-am văzut în Bosnia şi Kosovo, în Fallujah şi Kandahar, v-am văzut în condiţii dure" li s-a adresat Biden soldaţilor români, reamintind că SUA a considerat România drept "un partener ferm şi serios" din prima zi.

Exprimându-şi recunoştinţa pentru sacrificiul celor 25 de români care şi-au dat viaţa în Afganistan, Biden a reiterat promisiunea NATO de a fi alături de aliaţii săi, în tensionatul context al agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei:

"Este o obligaţie sfântă să fim alături de dvs. şi de NATO, aşa că vă spun din partea preşedintelui: Puteţi să vă bazaţi pe noi!", a declarat Joe Biden, subliniind faptul că agresiunea din Crimeea "ne reaminteşte de ce avem nevoie de NATO":

"Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar şi principiul fundamental din secolul XX. Graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa. Condamnăm acţiunile Rusiei în Crimeea" a exprimat vicepreşedintele american poziţia SUA.

Vicepreşedintele Statelor Unite a sosit la Bucureşti în cadrul unei vizite oficiale de două zile. Miercuri Biden se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu, cu premierul Victor Ponta, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile. La finalul vizitei sale, Biden va ţine un discurs la Palatul Cotroceni, la care vor asista premierul Victor Ponta şi liderii partidelor politice. Principalul subiect al discuţiilor va fi criza din Ucraina.

Sosirea lui Biden a fost precedată de un comunicat al Casei Albe Declaraţiile în care se preciza că "România este un partener strategic, un aliat de valoare şi un prieten vechi al Statelor Unite, un partener care se află acum într-o vecinătate periculoasă. La fel cum el şi preşedintele au procedat cu celelalte ţări aliate, mesajul vicepreşedintelui va fi unul de reasigurare. Vicepreşedintele va sublinia că nimeni nu ar trebui să se îndoiască de angajamentul Statelor Unite faţă de articolul 5 din Tratatul Alianţei Nord-Atlantice".

Lupta contra corupţie

Conform lui Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, în cadrul întâlnirilor sale cu oficialii români, Joe Biden va aborda şi problema luptei împotriva corupţiei.

România a făcut progrese imense în combaterea corupţiei, după cum s-a văzut în ultima perioadă, şi este important ca momentul acesta "să nu se piardă", a declarat Butcher pentru Mediafax, afirmând că vicepreşedintele american va veni la Bucureşti şi pentru a insista pe acest subiect.

Energie

De asemenea, pe agenda discuţiilor lui Biden se va afla şi problema energiei. Într-un interviu acordat Mediafax, Biden a declarat că Statele Unite pot ajuta ţările europene, inclusiv România, să-şi reducă dependenţa de petrolul şi gazele ruseşti, adăugând totodată că ţara noastră este mai puţin dependentă de energia ruşilor, care îşi folosesc resursele ca arme politice împotriva vecinilor, şi, cu sprijinul SUA, va putea juca un rol esenţial în integrarea şi interconectarea surselor de energie europene.