Statele Unite au testat cu succes un sistem de apărare anti-rachetă al scutului Aegis din Europa

Sistemul de apărare anti-rachetă ce va face parte din scutul Aegis Ashore.
Sistemul de apărare anti-rachetă ce va face parte din scutul Aegis Ashore. (youtube.)

Forţele armate ale Statelor Unite au testat cu succes, marţi, un nou sistem de apărare anti-rachetă menit să protejeze forţele NATO din Europa de un atac cu rachete balistice, a anunţat, miercuri, Pentagonul, a notat AP.

În timpul testelor de marţi desfăşurate în Hawaii, Agenţia de Apărare a Rachetelor şi Forţele Navale americane au folosit Sistemul Armei Aegis pentru a monitoriza şi urmări o ţintă falsă. Sistemul anti-rachetă a interceptat cu succes ţinta falsă folosind un proiectil de tip Missile-3 Block IB Standard creat de Raytheon Co.

Anul viitor Pentagonul va efectua un test identic numai că noile ţinte vor fi reale.

Planul European Phased Adaptive Approach pentru apărarea anti-rachetă va fi folosit pentru prima oară în cadrul scutului Aegis Ashore, care va funcţiona începând de anul viitor în România. Al doilea element al scutului Aegis Ashore din Europa de Est va fi localizat în Polonia şi va fi gata până în 2018.

Sistemul Aegis Ashore foloseşte aceleaşi rachete SM-3 utilizate de navele americane şi japoneze. Sistemul foloseşte concomitent 24 de rachete SM-3, dar are capacitatea să folosească mai multe lansatoare de rachete.

Rachetele sunt menite să distrugă rachete balistice folosindu-se de forţa impactului. Forţa impactului dintre proiectile este egală cu cea a unui camion de 10 tone care se deplasează cu aproximativ 1.000 de kilometri pe oră.

Testul de marţi a fost primul test al sistemului Aegis Ballistic Missile Defense în cadrul căruia s-a folosit un lansator de rachete terestru. În testele precedente, rachetele interceptoare erau lansate numai de pe navele de război.

Rachetele SM-3 şi-au distrus ţintele în 26 de cazuri din 30 de încercări.

Testul de marţi a luminat unele părţi din Hawaii cu un adevărat show de lumini.

Purtătorul de cuvânt al Bazei de Rachete din Pacific de pe insula Kauai, spune că show-ul de lumini a fost provocat de vaporii de apă condensaţi produşi de rachetele care au străpuns aerul cu viteze mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe