CIA a blocat planurile unui grup american care înarma rebelii sirieni cu armament rusesc

(Johannes Simon / Getty Images)

Agenţia americană Centrală de Informaţii a blocat un grup privat din Statele Unite să furnizeze o cantitate imensă de armament rebelilor anti-guvernamentali din Siria, a notat Wall Street Journal.

Grupul american plănuia să furnizeze 70.000 de puşti automate de provenienţă rusă şi milioane de cartuşe către Armata Siriană Liberă. Arabia Saudită ar fi trebuit să finanţeze toată operaţiunea, însă tranzacţia, coordonată cu ajutorul fostului inspector general al Departamentului de Apărare Joseph Schmitz, a fost blocată de CIA.

„Vara trecută, în timp ce echipa sa a continuat munca de teren privind înarmarea rebelilor sirieni, un membru al echipei saudite a fost abordat de către un reprezentat al CIA în Iordania, care i-a spus să dizolve planul, conform mai multor persoane implicate”, nota Wall Street Journal.

Schimtz a condus un grup menit să obţină şi să transporte armamamentul din Ucraina către Armata Siriană Liberă. Grupul includea şi doi comercianţi legali de arme înregistraţi în Statele Unite, care plănuiau să obţină o licenţă din partea Departamentului de Stat.

„Încerc numai să fiu de ajutor unor oameni susţinuţi de guvernul nostru”, a declarat Schmitz.

La un moment dat, contractorul din domeniul Apărării al SUA, Erik Prince, fondatorul grupului Blackwater, a fost întrebat dacă ar vrea să se implice în antrenarea Armatei Siriene Libere.

„Dacă guvernul vrea ca noi să o facem, aş fi bucuros să particip. Dar nu mă voi implica în nimic ce pare ilegal şi dubios”, a declarat Prince.

În urma unei scindări în interiorul Washingtonului, tot mai multe nereguli ale administraţiei Obama, precum atacul din Benghazi şi ignorarea teroriştilor de la Boko Haram, au fost scoase la iveală de către agenţiile de informaţii ale Statelor Unite, şi în special de CIA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe