SUA trimite crucişătorul Vella Gulf în Marea Neagră

Nave de război americane în Pacific.
Nave de război americane în Pacific. (Jay Directo / AFP / Getty Images)

Pentagonul a ordonat mobilizarea crucişătorului Vella Gulf în Marea Neagră, ca parte a apărării colective maritime din Estul Europei coordonată de Alianţa Nord Atlantică, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, conform Mediafax.

„Vella Gulf, un crucişător al US Navy, va intra în Marea Neagră probabil săptămâna aceasta”, a afirmat Kirby.

Măsurile defensive ale NATO vin pe fondul agresiunii ruse din Ucraina, Statele Unite şi Franţa mobilizând în Marea Neagră alte două ambarcaţiuni militare, distrugătorul USS Donald Cook şi nava de recunoaştere franceză Dupuy du Lome.

Din cauza Convenţiei de la Montreux, care interzice navelor militare ale unor ţări nonriverane să rămână în Marea Neagră o perioadă mai lungă de 21 de zile, Statele Unite este obligată să-şi rotească în mod periodic navele militare din Marea Neagră.

În ciuda acestor limitări impuse de Convenţia de la Geneva, Statele Unite va menţine o prezenţă maritimă sporită până la sfârşitul anului calendaristic.

„Suntem hotărâţi să menţinem o prezenţă maritimă prin rotaţie până la sfârşitul anului calendaristic (...)”, a adăugat Kirby.

Crucişătorul Vella Gulf va înlocui Fregata USS Taylor, care a părăsit Marea Neagră pe 12 mai.