Motive de îngrijorare privind traficul de organe au fost expuse cu ocazia vizitei liderului chinez în Europa

Chirurgi
Chirurgi (Pixabay)

O organizaţie din Europa a încercat să pună recoltarea de organe din China în partea de sus a ordinii de zi, în timpul vizitei recente în Europa a secretarului general al Partidului Comunist Chinez Xi Jinping.

Xi a sosit în Europa pe 22 martie. El s-a întâlnit pe 24 martie cu preşedintele american Barack Obama şi ţine reuniuni cu diferiţi oficiali europeni şi reprezentanţi guvernamentali, printre care preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Comitetul Economic şi Social European (CESE) a declarat că planul său a fost de a "primi călduros" pe Xi Jinping în Europa atunci când a avut loc un forum pe 19 martie, care a anunţat că utilizarea de către regimul chinez a organelor "de la prizonierii de conştiinţă, persoane executate, şi grupuri de minorităţi, pentru a fi vândute în China sau în afara ţării, este o ruşine pentru umanitate şi ar trebui să înceteze imediat".

Henri Malosse, preşedintele CESE, o mare organizaţie non-guvernamentală şi organism consultativ al Uniunii Europene, a declarat într-un interviu telefonic cu “Epoch Times”, că scopul lor a fost de a "sensibiliza opinia publică privitor la practica pe care o considerăm inacceptabilă".

El a continuat: "Este ceva ce oamenii ar putea crede că s-a întâmplat cu 50 de ani în urmă, dar se întâmplă în prezent, acest comportament inuman al autorităţilor chineze".

Malosse a adus problema în atenţia preşedintelui Consiliului European, Van Rompuy, şi a spus că speră că acesta din urmă va ridica problema cu Xi Jinping în timpul întâlnirilor bilaterale.

Forumul CESE a fost ţinut în limbile rusă, italiană, slovacă, precum şi în alte limbi Europene.

Misiunea chineză la Uniunea Europeană, de asemenea, a aflat aceasta. "Ei erau foarte serioşi şi foarte supăraţi că am organizat această conferinţă", a declarat Malosse, subliniind importanţa forumului care a avut loc.

Cele mai acute îngrijorări ale grupurilor din afară cu privire la recoltarea de organe din China se referă la executarea prizonierilor de conştiinţă pentru organele lor. În acest scenariu, spitalele militare şi centrele de detenţie facilitează cooperarea în vederea procurării organelor de la persoane vii, nevinovate de nici o crimă recunoscută la internaţional, omorându-i în secret, pentru a le recolta organele pentru profit. Această practică are loc în China, începând din anul 2000 pe o bază ilegală şi cu toate că există un anumit nivel de atenţie internaţională, se crede că se continuă pînă în prezent sub o anumită formă în China de astăzi.

Practicanţii de Falun Gong, o practică spirituală tradiţională, sunt de ani de zile aproape unica ţintă a acestor sălbăticii. Un raport din 2006, efectuat de doi cercetători canadieni, a concluzionat că aproximativ 41.500 de organe au fost, cel mai probabil transplantate de la practicanţii Falun Gong executaţi în secret. Cercetătorii ulteriori au actualizat aceste estimări cu încă cîteva zeci de mii.

Îngrijorara referitoare la practica continuă a transplantului de organe ce s-a intensificat recent în China, atunci când Huang Jiefu, şeful Comitetului Donare a organelor şi Transplant din China şi, organismul care urmăreşte coordonarea politicii transplantului de organe în ţară, a inversat poziţia oficială continuă în folosirea organelor prizonierilor.

El a declarat agenţiilor de media din China că "organele judiciare şi departamntele de sănătate locale ar trebui să stabilească legături, şi să permită donarea voluntară de organe de către deţinuţii condamnaţi la moarte şi adăugarea lor la sistemul computerizat de alocare a organelor".

Închisorile chineze sunt unele dintre cele mai brutale din lume, tortura este la ordinea zilei, iar ideea de "voluntariat" este inexistentă acolo. Declaraţia lui Huang a iscat noi temeri privind revigorarea programului ilegal de recoltare de organe, de la prizonieri politic şi dizidenţi.

Membrii de familie care au acceptat recoltarea de la rudele lor condamnate ar putea fi recompensate financiar, spune Huang.

Această evoluţie a fost o inversare a poziţiei autorităţilor chineze din 2006, care au promis reformarea şi eventuala suprimare a folosirii organelor de la prizonierii executaţi.

Un salt neaşteptat înapoi, a determinat ca grupurile de transplant internaţionale să-şi reevalueze nivelul de cooperare şi sprijin pentru presupusele reforme, promise de atât de mult timp de autorităţile chineze.

Malosse, preşedintele ONG-ului european, a declarat că această noutate recentă a fost o "tristă dezvoltare inumană". Oferta de bani pentru familiile care consimt este un "şantaj".

"Este o utilizare comercială de persoane. Dacă aş muri mâine, într-un accident auto şi aş ajunge la propria decizie de a dona organe altei persoane, cred că aceasta ar fi un gest foarte bun pentru alţii. Dar obţinerea de organe de la prizonierii executaţi, şi cumpărarea permisiunii lor cu bani, este chiar mai rea. Brutalitatea regimului chinez este inumană".