MRU îi solicită ”apăsat” lui Meleşcanu să-şi dea ”demisia de urgenţă”

P. P.
17.11.2014

alte articole

Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
P. P.
17.11.2014

Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreşedintele PDL, a declarat duminică că ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ar trebuie să arate ”un gest elementar de respect” faţă de cetăţenii din Diaspora şi să-şi dea demisia ”de urgenţă”, relatează Mediafax.

”Este absolut scandalos ceea ce s-a întâmplat la votul cetăţenilor români din diaspora, iar ceea ce se întâmplă acum, în aceste momente, la Torino, unde cetăţenii români care aşteptau la coadă au fost împrăştiaţi cu gaze lacrimogene cu 20 de minute înainte de încheierea timpului de vot, şi la Paris, ne determină să cerem în mod apăsat demisia de urgenţă a ministrului Afacerilor Externe. Este în situaţia de faţă măcar un gest elementar de respect pentru cetăţenii români care au încercat să-şi exercite dreptul constituţional de a vota în afara ţării”, a declarat Ungureanu.

Replica fostului premier a survenit pe fondul problemelor întâmpinate de miile de români din Diaspora, care au încercat să ajungă la secţiile de vot din marile oraşe după ore întregi de aşteptări în condiţii umilitoare.

Evitând să-şi asume responsabilitatea pentru modul defectuos în care au fost organizate alegerile din străinătate în cel de-al doilea tur, Teodor Meleşcanu le-a ”mulţumit” aseară oficialilor din birourile secţiilor de votare şi au susţinut că ”e greu să faci faţă dacă au venit de 10 ori mai mulţi” alegători.

”Le mulţumesc celor care fac parte din birourile secţiilor de votare şi s-au prezentat şi lucrează de dimineaţă fără întrerupere. Le mulţumesc alegătorilor care au ascultat sfatul nostru, de a merge de dimineaţă la vot. De dimineaţă au fost extrem de mulţi oameni la vot încă înainte de deschiderea secţiilor. Nu este nimeni vinovat pentru situaţia din străinătate. [sublinierea noastră, n.r]. Am promis şi primul lucru pe care îl voi face este modificarea prevederilor legale. Îmi asum răspunderea pentru faptul că au votat de 3 ori mai mulţi oameni ca în primul tur. E greu să faci faţă dacă au venit de 10 ori mai mulţi”, a declarat Teodor Meleşcanu, la întoarcerea în ţară de la Paris.

Potrivit estimărilor publicate de Biroul Electoral Central luni dimineaţă, un număr de 378.811 români din Diaspora au votat la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, faţă de peste 160.000 de persoane cât au fost prezenţi la scrutinul din 2 noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor