MSF: Pakistanul interzice accesul ONG-urilor străine în zonele afectate de cutremur

Reprezentanţi ai organizaţiei Medici Fără Frontiere.
Reprezentanţi ai organizaţiei Medici Fără Frontiere. (TONY KARUMBA / AFP / Getty Images)

Niciunul din ONG-urile străine nu a primit până acum autorizaţie să opereze în zonele afectate de cutremur, în Pakistan, în ciuda dificultăţilor evidente ale autorităţilor de a soluţiona situaţia. Comunicatul vine din partea organizaţiei Medici Fără Frontiere (MSF), care a cerut permisiunea de a duce "echipe medicale în zonele afectate", dar fără să obţină până în prezent "o autorizaţie oficială din partea guvernului".

Motivele autorităţilor au fost comunicate prin ziarul pakistanez Dawn, de către purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru gestionarea dezastrelor, Adrees Mehsood, potrivit căruia nu ar mai fi nevoie de niciun ajutor direct de la ONG-uri, deoarece agenţia a oferit deja produse alimentare, corturi, medicamente şi alte lucruri de primă necesitate celor 125.000 de victime ale cutremurului din 24 septembrie.

Mai mult decât atât, a adăugat Mehsood, organizaţiilor internaţionale nu li se permite să opereze deoarece guvernul nu le-a cerut ajutorul şi pentru a le permite accesul în zonele de dezastru este necesară o cerere de asistenţă internaţională. Administraţia locală - a adăugat el - nu vrea străini implicaţi, fapt ce se datorează situaţiei instabile a securităţii publice în regiune.

Acest comunicat este în contradicţie cu apelul de ajutor făcut către comunitatea internaţională, în ultimele zile, de către guvernul provincial. Situaţia este remarcată de Medicii Fără Frontiere (MSF) pe website-ul propriu, care semnalează că ajutoarele medicale nu au ajuns încă.

Aşa cum a fost raportat de alte surse, situaţia organizaţiei MSF şi a altor ONG-uri poate fi explicată prin starea proastă a controlului teritorial - evidenţiat în zona Awaran de ambuscadele continue asupra convoaielor umanitare şi elicopterelor cu ajutoare - despre care guvernul din Pakistan nu vrea să vorbească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe