Pakistanul devastat de cutremur: sute de morţi


Pakistan: Cutremur cu epicentrul înregistrat la o adâncime de 15 kilometri, în Awaran, unde a fost declarată starea de urgenţă. 25 Septembrie, 2013.
Pakistan: Cutremur cu epicentrul înregistrat la o adâncime de 15 kilometri, în Awaran, unde a fost declarată starea de urgenţă. 25 Septembrie, 2013. (BANARAS KHAN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
26.09.2013

Update- Numărul victimelor cutremurului devastator din Pakistan a crescut la 348 de morţi şi 552 de răniţi, conform ultimului bilanţ oficial, făcut public de purtătorul de cuvânt al guvernului provinciei Baluchistan, Jan Mohammad Bulaidi.

Potrivit unui bilanţ provizoriu, cutremurul din Pakistan a făcut peste 200 de victime şi peste 300 de răniţi în urma teribilului cutremur ce a lovit provincia Baluchistan. Echipele de salvare îşi continuă eforturile de a găsi supravieţuitori sub ruinele caselor distruse din mai multe sate. Epicentrul cutremurului a fost înregistrat la o adâncime de 15 kilometri, în Awaran, unde a fost declarată starea de urgenţă. Au existat cel puţin nouă replici cu diferite magnitudini între 5,9 şi 4,3 grade.

Cel puţin 208 de morţi şi 370 de răniţi este bilanţul provizoriu al cutremurului devastator care a lovit provincia Baluchistan situată în sud-vestul Pakistanului. Datele au fost raportate de DawnNews TV citându-l pe subsecretarul de Interne pakistanez, Asad Gilani. Potrivit acestuia distanţele lungi şi drumurile proaste împiedică salvatorii să intervină. Deja de la primele ore ale zilei de miercuri au fost implicate în intervenţie unităţile militare şi poliţiştii de frontieră care au recuperat numeroşi răniţi dintre ruinele caselor de la sate, aproape toate fiind case şubrede făcute din pietre cu noroi.

A fost declarată stare de urgenţă la Awaran, epicentrul cutremurului de 7,7 grade pe scara Richter, unde mii de case s-au prăbuşit. S-au verificat daunele materiale în alte cinci raioane. Între timp, autorităţile au anunţat că, după primul cutremur au existat cel puţin nouă replici cu diferite magnitudini între 5,9 şi 4,3 grade Richter. Cutremurul a fost simţit şi în New Delhi, India.

Aşa cum explică seismologii, cutremurul a avut loc într-una dintre cele mai complexe zone ale Pământului, punctul de întâlnire a trei plăci tectonice: placa Indiană la sud-est, placa Arabă la sud-vest şi placa Eurasiatică la nord.

Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) a declarat că seismul a fost generat de o structură tectonică numită Kirthar, orientată spre nord-est. Această ruptură ar putea avea o extindere considerabilă, până la 200 de kilometri şi atinge şi regiunea muntoasă şi deşertă din Baluchistan, cu vedere la Oceanul Indian. În această zonă există un lanţ muntos cu multe sisteme de falduri cauzate de mişcarea de compresie între cele trei plăci. Atât placa Indiana cât şi placa Arabă împing împotriva plăcii eurasiatice şi alunecă sub aceasta progresiv, într-un ritm de respectiv 4 şi 2 centimetri pe an. Ultimul cutremur în această zonă, datează din 1935, în Quetta, cu o magnitudine între 7,7 şi 7,8, şi un bilanţ al victimelor cuprins între 30.000 la 60.000 de morţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor