"mTOR", gena modificată care te face să trăieşti până la 100 de ani

.
. (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)

Visul tuturor de a trăi cât mai mult se aproprie de realitate prin..... schimbarea unei gene. Să se atingă pragul de 100 de ani, câştigând cel puţin 16, comparativ cu durata de viaţă comună, s-ar putea sau se poate, datorită unei descoperiri considerată incredibilă, a unor cercetători americani de la Institutul Naţional de Sănătate. Prin schimbarea unei singure gene au fost în măsură să prelungească durata medie de viaţă a şoarecilor cu 20% .

În comparaţie cu media americană (79 de ani durata de viaţă medie), aceasta înseamnă o durată de viaţă mai lungă de aproximativ 16 ani. Aproape douăzeci dacă ne bazăm pe durata medie de viaţă (mai mult de 80) a unui japonez sau italian.

Experimentul, publicat în revista Cell Rapoarte, a fost efectuat pe o genă numită „mTOR", care, în afară de faptul că a prelungit viaţa şoarecilor a creat, de asemenea, un dezechilibru îmbătrânind sau păstrând, în moduri diferite, ţesuturile diferitelor organe.

Astfel, a fost optimizată coordonarea şi memoria, dar s-a deteriorat rapid ţesutul osos şi s-a verificat un răspuns puternic micşorând protecţia imunitară. Riscul este acela de a avea persoane în vârstă care au o memorie perfectă, dar care suferă de osteoporoză ceea ce i-ar împiedica să se mişte liber.

"În timp ce extinderea duratei de viaţă este demnă de menţionat, totuşi, acest studiu întăreşte un aspect important al îmbătrânirii, care nu este uniformă la şoarecii modificaţi genetic", a explicat Toren Finkel, director al Laboratorului de Biologie Moleculară, unul din centrele care au participat la studiu.

"Un animal are în mod normal mai multe „ceasuri" de îmbătrânire care lucrează împreună pe organe specifice pentru a reglementa îmbătrânirea întregului corp în mod egal", a adăugat Toren Finkel.

Potrivit experţilor, aceste rezultate ar putea ajuta la terapia ghid pentru bolile legate de îmbătrânirea unor organe ca ţintă specifică, cum ar fi Alzheimerul. În acest moment se studiază o altă genă, care serveşte la reglarea şi uniformizarea înaintării îmbătrânirii, în toate părţile corpului.