Navele chineze reintră în apele disputate

Echipe japoneze observă insula Uotsurijima, parte a grupului Senkaku, obiectul disputelor cu China, 2 septembrie 2012.
Echipe japoneze observă insula Uotsurijima, parte a grupului Senkaku, obiectul disputelor cu China, 2 septembrie 2012. (Jiji Press / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
03.10.2012

Patru nave chineze de supraveghere au intrat în apele din apropierea insulelor disputate controlate de japonezi din Marea Chinei de Est, intensificând şi mai mult o dispută teritorială înverşunată, potrivit unui raport VOA.

Ministrul de Externe al Japoniei, Koichiro Gemba, a declarat marţi că autorităţile au cerut navelor să părăsească apele japoneze şi că o plângere a fost depusă la guvernul Chinei.

În Beijing, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a afirmat că cele patru nave de supraveghere patrulau apele din apropierea insulelor, cunoscute în Japonia ca Senkaku şi în China ca Diaoyu. Purtătorul de cuvânt a mai spus că China se opune intrării ilegale în acele ape a "japonezilor de aripă dreapta." El a descris iniţiativa ca o "provocare".

Atât China cât şi Japonia revendică insulele nelocuite, care sunt înconjurate de zone bogate de pescuit şi de posibile depozite energetice. China a trimis nave de patrulare şi de supraveghere şi bărci de pescuit în zonă.

Există îngrijorări că litigiul va afecta relaţia economică puternică dintre China şi Japonia, cele mai mari două economii din Asia.

Săptămâna trecută, navele japoneze ale gărzii de coastă au tras cu tunuri de apă în navele gărzii de coastă şi câteva bărci de pescuit din Taiwan, care revendică şi ea insulele.

Unele informaţii pentru acest raport au fost furnizate de AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor