Navigatorul fericirii: une vie en rose

Reuşiţi să ţineţi pasul cu ultimele noutăţi pentru ”navigatorul vostru personal al fericirii”? În acest caz, nu uitaţi să vă instalaţi un nou gadget - şi anume ochelarii roz. Aceştia vin în pachet cu versiunea oficială a ”navigatorului” şi se instalează doar în circumstanţele unei ascensiuni morale.

Cu siguranţă, sunt mulţi oameni care consideră că în viaţă trebuie să fii perfect realist. Însă aşa-numitul realism, de fapt, este ceva foarte subiectiv. Şi asta pentru că, o persoană percepe realitatea într-un fel, iar alta – diametral diferit. Am citit recent o veche istorioară care exemplifică extrem de bine tipurile de percepţie a aşa numitei ”existenţe obiective” din jurul nostru.

”Într-o zi, un călător din locuri îndepărtate a ajuns la porţile unui oraş necunoscut şi a văzut un bătrân, ce îi venea în întâmpinare. Pentru a afla ce-l aşteaptă în interior, călătorul a decis să-l întrebe pe bătrân:

- Te salut, localnicule. Spune-mi, te rog, ce fel de oameni trăiesc în acest oraş?

- Poţi să îmi spui ce fel de oameni ai lăsat în oraşul de unde vii? – l-a întrebat în schimb bătrânul.

- Oh, erau nişte oameni reci şi invidioşi, din partea cărora nu am văzut nici un bine şi nici nu am auzit vreun cuvânt bun. Mă bucur atât de mult că am plecat de acolo!

- Ei bine, atunci cred că vei găsi aici aceiaşi oameni – a răspuns înţeleptul cu tristeţe.

Nu au trecut nici cinci minute şi bătrânul întâlni un alt peregin.

- Te rog, bătrânule, să-mi spui ce fel de oameni trăiesc în acest oraş? - a întrebat călătorul.

- Ce fel de oameni ai lăsat în oraşul de unde îţi ţii calea?

Atunci, mai merită oare să aşteptăm un tratament special de la soartă sau de la cei din jur pentru propria persoană, sau mai bine să începem singuri să emitem pozitivitate? Optimismul, o inimă deschisă şi bunătatea nu contribuie doar la sănătate şi longevitate, ci au şi capacitatea de a transforma orice realitate.

- Oh, erau nişte persoane foarte prietenoase şi m-au primit cu braţele deschise. M-am simţit de parcă toţi îmi erau fraţi şi surori. Deja le simt lipsa.

- Ei bine, atunci cred că vei găsi aici acelaşi fel de persoane! – a răspuns cu bucurie înţeleptul.”

Morala istorioarei - în oraşul pe care intenţionau să-l viziteze cei doi peregrini, trăiau aceiaşi oameni. Însă, pe un călător îl aşteptau acolo probleme şi duşmani, iar pe celălalt - prieteni adevăraţi. Astfel, momentul cheie în evaluarea realităţii îl constituie propria stare de spirit.

Atunci, ce este de fapt realitatea? Poate că, aflându-ne într-o cursă constantă după prosperitate materială, nu suntem în stare să o vedem. Atunci, de ce să nu încercăm să ne punem nişte ochelari roz? După cum se ştie, oamenii care privesc în viitor cu fermitate şi zâmbet pe buze, au o speranţă de viaţă mult mai mare şi un risc sensibil mai redus de dezvoltare a bolilor, decât semenii lor pesimişti.

Spre exemplu, cercetătorii de la Clinica Mayo au evaluat, timp de 40 de ani, starea emoţională şi de sănătate a mai multor oameni. Specialiştii au investigat în jur de 7 000 de persoane şi au obţinut rezultate spectaculoase - un caracter pesimist este asociat cu creşterea riscului de deces prematur cu aproximativ 30%.

Într-un alt studiu, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Pittsburgh, a examinat aproximativ 100 000 de femei. Savanţii au descoperit că femeile optimiste au un risc cu 30% mai mic de dezvoltare a bolilor cardiovasculare şi cu 14% mai redus de deces înainte de termen.

Astfel de lucruri constituie fundamentele psihologiei pozitive. Atunci, mai merită oare să aşteptăm un tratament special de la soartă sau de la cei din jur pentru propria persoană, sau mai bine să începem singuri să emitem pozitivitate? Optimismul, o inimă deschisă şi bunătatea nu contribuie doar la sănătate şi longevitate, ci au şi capacitatea de a transforma orice realitate.

Totuşi, pentru a putea vedea lumea într-o lumină roz, este necesar să ne minimizăm dorinţa pentru un câştig material şi satisfacerea diferitelor senzaţii tari. În caz contrar, acestea vor adauga de fiecare dată nuanţe întunecate la percepţia noastră personală asupra realităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură