"Ne vrem ţara înapoi!" Moldovenii au ieşit din nou în stradă împotriva oligarhiei

Moldovenii de peste Prut sunt chemaţi din nou la proteste în Piaţa Marii Adunări Naţionale, după ce preşedintele Timofti a desemnat în funcţia de premier un candidat din partea partidului condus de oligarhul Vlad Plahotniuc.
Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

UPDATE. Oamenii au fost rugaţi să meargă acasă dar să fie pregătiţi în orice moment să iasă din nou la protest "pentru a nu permite PD să acapareze Guvernul".

* * *

UPDATE. "Noi am trecut în opozitie, iar celor şapte li s-a cerut să declare public că-şi retrag semnăturile, în caz contrar vor fi excluşi din partid şi din fracţiune. Noi nu vrem ca întregul partid să fie arătat cu degetul din cauza lor", a declarat Tudor Deliu, membru PLDM, pe scena din PMAN.

Oamenii strigă "Anticipate, anticipate".

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. "Noi suntem poporul", "Noi suntem puterea" şi "Victorie, victorie" - au scandat cei prezenţi în Piaţă dupa ce au aflat că PLDM a trecut în opoziţie.

"Consiliul PLDM a decis să treacă în opoziţie, iar cei care se vor opune şi vor vota candidatul PD la funcţia de premier vor fi excluşi din partid", a declarat Dinu Plângău, unul dintre liderii Platformei civice "Demnitate şi Adevăr".

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. În Piaţă atmosfera este din ce în ce mai animată. Protestatarii cântă la unison cu interpretul Cătălin Josan melodia "Cânta cucu-n Bucovina".

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Printre puţinii tineri din Piaţă l-am găsit pe Adrian Pleşca care şi-a exprimat speranţa că, deşi dezamăgiţi, tinerii vor ieşi până la urmă în stradă.

"Sper că tinerii vor ieşi în stradă. Ştiu că tinerii au obosit de aceste proteste din care nu văd rezultate. Pe mine în Piaţă m-a adus spiritul meu de patriot şi dorinţa de a schimba ceva în ţara mea", i-a declarat Adrian Pleşca reporterului Epoch Times după ce a coborât de pe scena improvizată în PAMN unde a ţinut un scurt discurs.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Între timp, PLDM a decis să treacă în opoziţie şi să nu mai voteze pentru un Guvern condus de Pavel Filip, candidatul PD. Partidul a solicitat celor 7 deputaţi ai săi, care au votat pentru înaintarea candidaturii lui Pavel Filip, să-şi retragă semnăturile.

* * *

UPDATE. Clădirea Guvernului este înconjurată de un număr impresionant de forţe de ordine.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. În Piaţă s-a făcut un coridor prin care trec protestatarii pentru a se îndrepta spre Parlament. Oamenii strigă "Unire moldoveni" sau "Noi nu cedam".

* * *

UPDATE. Poliţia ar fi blocat câteva autobuze pline cu protestatarii care încearcau să ajungă în Piaţă. Membrii Consiliului PAMN le-au transmis poliţiştilor rugămintea să fie de partea poporului şi să le permită oamenilor să ajungă în centrul Capitalei.

* * *

UPDATE. Tinerii din Piaţă, în număr relativ mic, încearcă să îi mobilizeze pe cei care nu au ieşit încă în stradă ţinând discursuri încurajatoare pe scena improvizată.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. "Sunt prea multe de schimbat în Moldova pentru a le înşira în câteva rânduri", a declarat, pentru Epoch Times, Cătălin Josan, un interpret ieşit în Piaţă să ceară un viitor mai bun pentru ţara lui.

"Voi încerca să trimit un mesaj pentru tineri, pentru că din câte se vede în Piaţă sunt mai mulţi oameni trecuţi de 40-50 de ani. Ştiu că foarte muţi tineri sunt dezamăgiţi după protestele din 2009 când nu s-a schimbat nimic, dar acesta nu este un motiv de stat acasă când ţara arde şi e pe muchie de prăpastie.

În curând nici internet nu o să mai avem cu aşa politicieni. O să ajungem ca în Coreea de Nord şi China unde internetul este interior şi toate ştirile vor fi de la două-trei televiziuni şi acelea controlate tot de ei. Tineri, gândiţi-vă foarte bine acum cât nu e prea târziu încât să trebuiască să plecaţi din ţară", a declarat Cătălin Josan.

Protest la Chişinău
Protest la Chişinău (Epoch Times România)

* * *

UPDATE. Piaţa Marii Adunări Naţionale este plină de oameni nemuţumiţi de situaţia politică a ţării. Ei scandează "Iuda", cu referire la Mihai Ghimpu.

În paralel cu protestul din PAMN, în faţa Parlamentului au ieşit şi Dodon cu Usatîi care cer alegeri anticipate.

* * *

Preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale (CMAN), Andrei Năstase, a făcut un apel către "poporul rămas, din nou, singur în faţa mafiei" să vină în PMAN sâmbătă 16 ianuarie la ora 11:00.

"Instituţia prezidenţială se află în continuare în captivitate. Nedesemnarea oligarhului Plahotniuc la funcţia de premier este meritul oamenilor de bună credinţă şi a partenerilor externi, pentru că deja e clar că mai puţin al domnului Timofti. Sub presiune populară, Nicolae Timofti a respins candidatura lui Plahotniuc, însă ulterior, după cum ştim din surse, a fost chemat la cabinet şi somat să capituleze în faţa mafiei. Soluţia lui Timofti era Ion Sturza sau Maia Sandu, adică o candidatură independentă, necontrolată de oligarhie şi capabilă să scoată ţara din impas. Iată că preşedintele a preferat să desemneze o candidatură din anturajul oligarhului", a declarat Andrei Năstase pentru Jurnal TV, făcând referire la candidatura lui Pavel Filip, unul dintre apropiaţii lui Plahotniuc.

Făcând apel la întreaga societate, Liderul Platformei DA a atenţionat că "cercul s-a închis, iar poporul a rămas singur în faţa mafiei criminale. De aceea anunţăm o amplă acţiune de protest în PMAN. Facem apel la întreaga societate, la oamenii de bună credinţă, la intelectualitate, medici, scriitori, ingineri, tineri, să se pătrundă de importanţa momentului, să se organizeze şi să vină la ora 11:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale".

În opinia lui Andrei Năstase, Pavel Filip este, în ciuda aparenţelor, una dintre cele mai periculoase persoane care putea să ocupe funcţia de prim-ministru.

"Această candidatură e garnitura lui Plahotniuc şi una dintre cele mai periculoase, cu faţă de mioară şi în spate - lup. Să nu uităm ce a făcut la Registru şi de afacerile şi averile lui dubioase", a menţionat preşedintele CMAN.

"Altă cale nu există. Populaţia trebuie să se organizeze şi să iasă în stradă, pentru că mafia criminală face tot posibilul ca să se instaleze pentru încă trei ani la treucă. Trebuie să ne salvăm ţara şi viitorul", a punctat liderul Platformei DA.

Precizăm că este deja a patra zi de când oamenii protestează împotriva instaurării oligarhiei la conducerea Moldovei. Căpătând o rază de speranţă în momentul în care şeful statului a refuzat să-l desemneze pe oligarhul Vlad Plahotniuc la funcţia de premier, moldovenii au fost dezamăgiţi din nou după ce Nicolae Timofti a acceptat până la urmă un candidat din partea PD, partid condus de facto de Plahotniuc.