Neagu Djuvara şi două personalităţi artistice au primit Premiile speciale Radio România Cultural 2016

Istoricul Neagu Djuvara a primit Premiul pentru Excelenţă,în cadrul Galei premiilor RRC, iar premiile speciale au revenit la două personalităţi din lumea artistică: muzică, respectiv, arte plastice.
Pianista Raluca Ştirbăţ
Pianista Raluca Ştirbăţ (Florin Chirilă/Epoch Times)

Primul premiu special numit În memoriam Iosif Sava i-a revenit pianistei Raluca Ştirbăţ, nume bine cunoscut al muzicii româneşti pe plan internaţional.

Şi întrucât anul acesta, pentru laudatio au fost aleşi tinerii, laudatio pentru acest premiu special a fost făcut de Iulian Ochescu, un tânăr pianist, care, la 23 de ani, are în palmaresul său peste douăzeci de premii câştigate la concursuri naţionale şi internaţionale.

Cel de-al doilea premiu special numit Lux Mundi al Galei RRC a fost acordat în unanimitate: Dan Perjovschi.

Laudatio a fost rostit de Valentina Stan, elevă la Liceul de Artă „Nicolae Tonitza”, o tânără de 17 ani, deloc indiferentă la problemele cu care se confruntă ţara şi doritoare de a contribui la proiecte care vor face o diferenţă în viaţa socială.

Pentru Premiul de Excelenţă, Radio România s-a oprit la o „personalitate irepetabilă a culturii naţionale, un reper care împlineşte 100 de ani” : Neagu Djuvara.

Laudatio a fost citit de Ştefan Bârzu, în vârstă de 21 de ani, student la Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti.

A fost amintită rugămintea făcută publică de marele istoric, aceea de a fi lăsat să scrie, în linişte, departe de solicitări publice, interviuri, etc. „Aş vrea să am linişte la vârsta mea. Cu adevărat nu mai am acum timp ca să le răspund jurnaliştilor, să dau interviuri, să ies în public. Vreau să fiu liniştit pentru ca în fiecare zi să pot să scriu la ultima mea carte, care va fi una de memorii. E un proiect drag sufletului meu. Ştiţi, un bătrân scriitor trebuie să fie lăsat să-şi scrie ultima carte. Sper ca lumea, jurnaliştii şi nu doar ei să mă înţeleagă şi să-mi respecte dorinţa, şi promit că, odată scrisă, cartea mea nu-i va dezamăgi – doar să am liniştea de a o duce la capăt“, a anunţat Neagu Djuvara recent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură