„Negociem orice, dar nu principii”. România sărbătoreşte 103 ani de la naşterea Seniorului

România sărbătoreşte 103 ani de la naşterea lui Corneliu Coposu, un adevărat om politic care şi-a pus viaţa în slujba ţării şi ne-a inspirat pe toţi prin caracterul nobil şi înalta sa ţinută morală.
Corneliu Coposu
Corneliu Coposu (facebook.com)

În urmă cu 103 de ani, pe 20 mai, se năştea o legendă. Simbol al rezistenţei anti-comuniste, Seniorul Corneliu Coposu - urmaşul lui Iuliu Maniu - a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai mari oameni politici care au păşit pe pământul românesc.

"103 ani de la naşterea Seniorului! Mi s-a întâmplat de câteva ori în această viaţă să constat că vorbele şi cuvintele scrise nu sunt suficiente pentru a exprima ceea ce simţi şi gândeşti despre o anumită persoană. Seniorul, Domnul preşedinte sau Prezidentul cum îi spuneau alţii, "Le vrai et le seul representant de la democratie en Roumanie", cum l-a numit Jacques Chirac, cel care i-a acordat frumoasa şi înalta distincţie a statului francez, "Legiunea de Onoare", în grad de ofiţer.

Pentru mine a fost câte puţin din toate cele de mai sus, dar mai mult decât oricât NENEA PUIU! A fost omul care mi-a marcat viaţa, omul care m-a învăţat ce înseamnă să te lupţi până la ultima picătură de sânge pentru apărarea valorilor şi principiilor de bază ale acestui neam. Alături de părinţii mei, a fost omul care m-a învăţat să trăiesc pentru ceva, să nu mă gândesc la mine, ci la ceilalţi!

Datoria noastră, a celor care l-am iubit sincer şi dezinteresat, este să facem tot ce ne stă în putinţă ca ideile şi principiile, pe care acest Om le-a apărat cu preţul vieţii lui, să triumfe într-un final. Nu va fi deloc uşor, pentru unii chiar imposibil, dar, trebuie să avem mereu exemplul martirilor acestui partid, care nu s-au lăsat intimidaţi de nimeni şi de către nimic! Să avem Credinţă şi Speranţă şi vom reuşi!", a scris, pe contul său de Facebook, fostul secretar personal al Seniorului, Ion-Andrei Gherasim.

Pentru că astăzi îl sărbătorim pe Senior, Gherasim s-a gândit să posteze această "minunată fotografie", făcută în cabinetul preşedintelui de la sediul PNŢCD, în care domnia sa este alături de cel mai bun prieten, Prinţul Şerban Ghica.

Seniorul Corneliu Coposu şi prinţul Şerban Ghica
Seniorul Corneliu Coposu şi prinţul Şerban Ghica (Ion-Andrei Gherasim)

Un mare om politic

Corneliu Coposu a fost un proeminent om politic, preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, senator, lider al opoziţiei din România postcomunistă şi, din păcate, fost deţinut politic sub regimul comunist.

Sora lui l-a prezentat pe Coposu ca fiind "un om care a încercat să facă ceva pentru binele României, atât cât i-a stat în puteri, deasupra tuturor neînţelegerilor şi a adversităţilor politice".

A fost secretar personal şi ulterior secretar politic al lui Iuliu Maniu, modelul şi mentorul său, pe care l-a însoţit în toate misiunile sale politice. În 1947, comuniştii sprijiniţi de Moscova au preluat puterea în România şi l-au arestat, împreună cu întreaga conducere a PNŢ, în ceea ce s-a numit Înscenarea de la Tămădău. Până în 1956 a fost ţinut în arest preventiv, fără să fie judecat. În 1956 i s-a înscenat un proces pentru "înaltă trădare a clasei muncitoare" şi pentru "crimă contra reformelor sociale", fiind condamnat la muncă silnică pe viaţă. Până în 1962 a fost închis într-un regim sever de izolare la penitenciarul Râmnicu Sărat.

Seniorul a fost unul dintre cei care au avut neşansa să îl întâlnească pe torţionarul Alexandru Vişinescu, fostul comandant al penitenciarului comunist de la Râmnicu Sărat.

În 1964 a fost pus în libertate, după 17 ani de detenţie, dintre care opt de izolare. Când a ieşit din închisoare, Corneliu Coposu, fost campion de haltere în cadrul Clubului Sportiv Universitar, pierduse jumătate din greutatea sa corporală şi avea dificultăţi de vorbire, după lungii ani petrecuţi în regim de izolare.

"Nu am nicio ranchiună şi nicio ură faţă de cei care s-au pretat la crimele oribile în cei 50 de ani de comunism. Consider că oamenii care au ajuns să se degradeze până la a chinui pe semenul lui fără niciun fel de justificare şi-au pierdut calitatea de om şi ar fi o onoare pentru ei să păstrezi împotriva lor sentimente de inamiciţie. Trebuie iertaţi", declara într-un interviu, acordat după eliberarea sa, marele om politic.

Deşi avea o diplomă în ştiinţe juridice la Universitatea din Cluj, nu i s-a permis să practice dreptul în perioada comunistă. El a lucrat mai mulţi ani ca mecanic pe un şantier de construcţii şi apoi ca economist.

După ce dictatorul Nicolae Ceauşescu a fost omorât la Revoluţia din 1989, Corneliu Coposu a devenit unul dintre politicieni cei mai activi din România.

Deşi sever sabotat şi calomniat de regimul Iliescu, Corneliu Coposu a readus la viaţă PNŢ-ul, care fusese interzis, şi l-a transformat în coloana vertebrală a coaliţiei electorale şi politice cunoscute sub numele Convenţia Democrată. Corneliu Coposu a reuşit să-i convingă pe liderii partidelor din opoziţie şi ai asociaţiilor civice că singura modalitate de a învinge puterea hegemonică a preşedintelui Ion Iliescu şi a Frontului Salvării Naţionale era cea a opoziţiei unite.

Corneliu Coposu a încetat din viaţă la 81 de ani, în urma unei lungi şi grele suferinţe.

Moartea sa, în noiembrie 1995, a generat un imens val de simpatie populară pentru forţele politice anticomuniste din România. Deşi nu a beneficiat de funeralii naţionale, la înmormântarea sa au participat sute de mii de oameni, veniţi din întreaga ţară. Acest curent de simpatie a contribuit la victoria Convenţiei Democrate la alegerile generale din 1996.