Nicolicea în acţiune: Dreptul preşedintelui de a consulta poporul pe tema Justiţiei, îngrădit

PSD se pregăteşte să modifice Legea referendumului in detrimentul preşedintelui României. Vârf de lance al demersului este nimeni altul decât şeful Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, pesedistul Eugen Nicolicea.
Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea (Florin Chirila/Epoch Times)

UPDATE. Liderul PSD Liviu Dragnea susţine că proiectul de lege iniţiat de colegul său Eugen Nicolicea, care vizează limitarea atribuţiilor preşedintelui, nu beneficiază de susţinerea partidului.

"Orice parlamentar are dreptul, probabil împins de cetăţenii din circumscripţia care l-a votat şi după largi dezbateri, să vină cu orice propunere, însă am discutat în grupurile parlamentare că orice propunere legislativă care nu este discutată înainte în grupuri, care nu are sprijinul partidului, este o iniţiativă care rămâne doar iniţiativă.

Eu cred că - şi asta trebuie lansat în dezbatere - şi Parlamentul trebuie să aibă dreptul de a convoca referendum. Un primar are acest drept, Consiliul Judeţean are acest drept, preşedintele României, firesc, are acest drept", a declarat Dragnea, adăugand că în acest moment Parlamentul poate convoca referendum doar pentru suspendarea preşedintelui, potrivit HotNews.ro.

"Asta ar trebui supus dezbaterii, nu limitarea atribuţiilor preşedintelui", a adăugat şeful PSD.

* * *

Cunoscut pentru iniţiativele sale controversate, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, revine în prim plan cu un proiect de lege care vizează limitarea dreptului preşedintelui României de a organizară referendum pe teme de interes naţional. Prin această manevră, PSD vrea să restrângă dreptul şefului statului de a chema poporul la urne pe tema Justiţiei.

Iniţiativa legislativă, pe care Nicolicea a semnat-o alături de colegii săi din PSD Oana Florea, Alexandru Bălănescu şi Iulian Iacomi, a fost prezentată în cadrul unei dezbaterii organizate tot de el, miercuri, pe tema modificării Legii referendumului şi vizează îngrădirea dreptului preşedintelui de a alege temele pentru referendum.

Legea aflată în vigoare prevede că preşedintele poate să declanşeze referendum "cu privire la probleme de interes naţional", având practic deplină libertate să stabilească singur care sunt aceste probleme.

Potrivit publicaţiei Adevărul, PSD vrea să modifice legea astfel încât să nu poată "face obiectul referendumului problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea". Cu alte cuvinte, preşedintele nu va mai putea organiza un referendum pe tema Justiţiei.

De asemenea, "nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului". Cine stabileşte ce e de interesul Parlamentului? "CCR va decide asta", a explicat Eugen Nicolicea, însă Curtea nu stabileşte ce probleme pot fi supuse unui referendum.

Manevra PSD vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a "lăsat-o mai încet" cu referendumul anunţat pe tema justiţiei pe care l-a anunţat după ce Guvernul Grindeanu a scos din "jobenul magic" celebrele "ordonanţe-elefant". Cu alte cuvinte, şefului statului şi-a păstrat un as în mânecă pe care ar putea să-l folosească la nevoie.

Dacă iniţiativa lui Nicolicea intră în vigoare, după un an de zile (potrivit Curţii Constituţionale), şeful statului nu va mai putea folosi asul respectiv şi nici cere alt referendum pe tema justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne