Obrazul subţire cu porci de rasă se ţine. Subvenţii de peste trei milioane de euro pentru porcăria lui Dragnea jr.

Animale "nobile", porcii i-au adus fiului liderului PSD peste 3 milioane de euro, subvenţii de la UE şi în mică parte şi de la bugetul naţional.
Purcel din Germania
Purcel din Germania (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

În 2014, Ştefan Valentin Dragnea, fiul liderului PSD Liviu Dragnea, devenea acţionar al combinatului de porci Romcip SA Salcia, preluând pachetul majoritar pentru doar 500 de lei (110 euro). Investiţia s-a dovedit a fi una cât se poate de rentabilă, în anii ce s-au scurs de atunci, ferma de porcine încasând subvenţii în valoare de peste 3.000.000 de euro de la Uniunea Europeană şi din bugetul naţional în ultimii trei ani, potrivit datelor furnizate hotnews.ro de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).

În viitor, investiţia se poate dovedi şi mai rentabilă, căci ministerul Agriculturii a lansat- urmând liniile directoare trasate de Liviu Dragnea - un proiect de ordonanţă care prevede subvenţii de 10.000 de euro pentru fiecare 200 de capete de porc.

Astfel, în plină campanie electorală, liderul PSD, Liviu Dragnea, îi deplângea pe români că mănâncă de Crăciun porci din Olanda şi Germania şi promitea subvenţii pentru crescătorii de porcine. După ce tata Dragnea a ajuns să controleze Guvernul, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă care prevede subvenţii de 10.000 de euro pentru fiecare 200 de capete de porc.

Dacă ambiţia lui Liviu Dragnea de a oferi subvenţii de stat crescătorilor de porcine se va transforma în lege, fiul său, care aduce porci exact din Germania şi Olanda şi îi creşte intensiv la Salcia pentru a-i vinde pe piaţa din România, ar încasa o subvenţie în valoare de 200.000 de euro/anual pentru cei 4000 de porci pe care-i creşte acum sau chiar jumătate de milion de euro dacă ferma va funcţiona la capacitate maximă, scria ieri hotnews.

Cum a ajuns ferma de porci la fiul preşedintelui PSD

Ştefan Valentin Dragnea a devenit patron al Romcip SA Salcia în aprilie 2014 în schimbul unui aport de capital de 50 de lei şi a unei achiziţii de acţiuni de 450 de lei în cadrul srl-ului Ludikon System, societate care este acţionar cu 99,84% în cadrul fermelor de suine. Cum finanţările europene se încasează cu un an întârziere, rezultă că familia lui Dragnea a primit subvenţii şi ajutoare europene destinate Romcip pentru perioada 2013-2017, arată sursa citată.

Mai exact, Romcip a primit pentru perioada 2013-2016 ajutoare în cuantum de 4.068.974 de euro. Cum Dragnea jr. a preluat ferma în aprilie 2014, circa 700 de mii de euro din cei peste 4 milioane, nu se pun în contul acestuia.

Articolul integral poate fi citit aici


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne