Nicuşor Dan: Iohannis să declanşeze referendumul pe Justiţie. Doar aşa poate fi oprită ofensiva PSD

Pe fundalului scandalului declanşat de Legea graţierii, liderul USR Nicuşor Dan i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să demareze operaţiunea "Referendumul."
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Uniunea Salvaţi România îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să declanşeze procedura de organizare a referendumului anticorupţie - doar aşa ofensiva PSD împotriva justuţiei poate fi oprită, iar PSD obligat să facă exact ceea ce trebuie să facă, să guverneze, a tras un semnal de alarmă, joi, pe pagina sa de Facebook, liderul partidului Nicuşor Dan.

"Cetăţenii trebuie să-i reamintească lui Liviu Dragnea şi colegilor lui, Şerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Florin Iordache de ce i-au votat. Pentru bunăstarea societăţii, nu ca să-şi scape corupţii din închisori şi de justiţie!", a subliniat Nicuşor Dan.

Preşedintele USR a făcut un scurt inventar al atacurilor care au vizat justiţia în ultimele patru luni.

"Evident, Ordonanţa de Urgenţă 13, plecat în aceeaşi noapte proiectul de modificare a Legii graţierii şi am avut ieri episodul cu dezincriminarea, practic, a traficului de influenţă şi a dărilor de mită. Azi, puterea a revenit şi a dat un pas înapoi. Am avut după aceea proiectul de lege prin care se redefineste conflictul de interese, care a fost aprobat de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi urmează să vină în plenul Camerei Deputaţilor. Am avut apoi Legea exercitării pedepselor care, de fapt, reduce toate pedepsele la practic o treime.

Am avut apoi în interiorul Parlamentului modificarea Regulamentului comisiilor de anchetă, prin care comisiile de anchetă pot să interfereze cu activitatea Parchetului şi pot să cheme magistraţii în faţa acestei comisii. Şi am avut tot pe Regulamentul Camerelor desfiinţarea cvorumului la comisiile parlamentare, deci deciziile în comisiile parlamentare şi cele de justiţie care ne interesează pot să fie luate cu oricât din membrii prezenţi, ceea ce din nou s-a întâmplat ieri în Comisia juridică a Senatului, şi dincolo de toate astea, presiunea puterii pe ministrul Justiţiei, am avut o declaraţie explicită în care i se cerea ministrului Justiţiei să demită pe procurorul general Lazăr şi pe procuroarea generală de la DNA, pe doamna Kovesi", a precizat Nicuşor Dan.

În opinia liderului USR, toate acestea intră la categoria atacuri la adresa statului de drept şi a sistemului de justiţie din România.

"Credem că societatea românească trebuie să îşi îndrepte energiile în direcţii mult mai constructive decât să se uite să vadă ce a mai făcut Guvernul sau ce a mai făcut Parlamentul pe justiţie şi faţă de această avalanşă de presiuni şi de paşi înainte şi înapoi pe actul de justiţie considerăm oportun ca preşedintele Iohannis să declanşeze referendumul pe justiţie şi pe anticorupţie, ca să ne lămurim odată pentru totdeauna ce vor românii şi pentru ca puterea să înţeleagă dacă ceea ce fac ei este în mandatul pe care poporul l-a dat sau nu", a adăugat Nicuşor Dan.