Nicuşor Dan: Primarul Oprescu a spus şapte minciuni pe oră, într-o singură emisiune televizată

Primarul General al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu.
Primarul General al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu. (Andrei Popescu/Epoch Times România)

Preşedintele Asociaţiei “Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan a precizat, într-un comunicat de presă remis redacţiei Epoch Times, că “primarul Sorin Oprescu continuă să mintă”. Astfel, activistul societăţii civile semnalează faptul că edilul-şef al Capitalei a spus şapte minciuni doar în interviul dat duminică în emisiunea “După 20 de ani”.

Prin urmare, Nicuşor Dan a făcut o trecere în revistă a afirmaţiilor făcute de Sorin Oprescu, precum şi replica dată de Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" edilului-şef al Capitalei:

1. Pasajul de la Piaţa Scânteii este aşteptat de patru ani şi tot mi l-au blocat. (...) Mi l-au blocat organizaţiile ONG: <. Am făcut PUZ de trei ori. Acum nu au mai avut ce să spună, s-a dat drumul la PUZ. Este licitaţia făcută, este atribuit.

Până în acest moment nu a existat un PUZ pentru pasajul subteran Piaţa Presei, cu atât mai puţin 3 PUZ-uri, prin urmare ONG-urile nu au avut ce să blocheze. Nu există nici în acest moment nici PUZ aprobat, nici PUZ pus în dezbaterea publică de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Organizaţiile neguvernamentale s-au manifestat împotriva unei intenţii de pasaj, care ar fi urmat să ducă tot traficul de pe DN1 în Şoseaua Kiseleff, dar Primăria nu a organizat dezbaterea publică obligatorie care precede PUZ-ul.

2. Cathedral Plaza ... m-am adresat instanţei să-mi spună cine o dărâmă.. Eu respect legea... nu contează ce vreau eu ... Trebuie să intre evaluatorii să îmi spună cât mă costă să o dărâm.

Conform articolului 28 alin. (1) al Legii 50/1991 preluat de sentinţă irevocabilă a Tribunalului Dâmboviţa, Primarul General trebuie să semneze o dispoziţie prin care să oblige proprietarul să îşi demoleze singur construcţia. Abia în cazul în care proprietarul nu îşi demolează singur construcţia, conform articolului 32 alin. (1) al Legii 50/1991, Primarul General trebuie să se adreseze instanţei pentru demolarea construcţiei.

Primarul General întârzie să semneze prima dispoziţie, prin care să oblige proprietarul să îşi demoleze singur construcţia. Întârzierea este legată de dosarul prin care proprietarul a cerut Primăriei Generale intrarea în legalitate a clădirii. Primarul General nu a refuzat solicitarea, ci a condiţionat-o de realizarea unui dosar administrativ, iar Sorin Gabrea, omul numit de Sorin Oprescu la conducerea Comisiei Tehnice de Urbanism, a realizat studiul prin care justifică intrarea în legalitate a clădirii.

3. Am mai făcut şi noi 100 de km de piste acceptabile după care am constatat cererea bicicliştilor că vor pe carosabil.

Atât pistele de biciclete făcute de primarul Videanu, cât şi pistele de biciclete făcute de primarul Oprescu au fost închise de Poliţia Rutieră deoarece reprezentau un pericol pentru biciclişti.

4. Hala Matache: 4 ani de zile am stat degeaba...Se dezafectează şi se reconstruieşte cu elementele originale... În 4 ani au fost decât frâne puse de o partea a societăţii civile... 8 plângeri penale că am distrus monumente istorice, toate soldate cu... 6 procese dintre care 2 la Cluj şi 4 în Bucureşti, şi am stat în loc, dintr-o ambiţie idioată a unuia care nu are nici o legătură şi căuta simboluri pentru care trebuie să se lupte.

4.1. Lucrările la Diametrala Nord – Sud au fost oprite de către ONG-uri exact 6 săptămâni: între 2 iunie 2011 când, în urma mitingului ONG-urilor şi a deciziei instanţei, Inspectoratul de Stat în Construcţii a oprit lucrările şi 15 iunie 2011 când, în urma negocierilor între Primărie, Ministerul Dezvoltării şi ONG-uri, Primăria a reluat lucrările. Acest fapt este atestat de comunicatul de presă comun al Primăriei şi al Ministerului Dezvoltării din 02.08.2011, aflat pe site-ul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, la secţiunea “Comunicate de presă”.

4.2. Nu Hala Matache a blocat realizarea şoselei, întrucât şoseaua, cu aceeaşi lăţime,putea fi construită cu păstrarea pe loc a Halei Matache. Acest fapt este atestat de comunicatul de presă comun al Primăriei şi al Ministerului Dezvoltării din 02.08.2011, aflat pe site-ul Primăriei Generale, secţiunea “Comunicate de presă”. De asemenea, pe 3 mai 2012, Primarul Oprescu declară că şoseaua se face cu păstrarea Halei Matache.

4.3. Primarul General dezinformează cu privire la situaţia juridică a proceselor cu ONG-urile legate de Diametrala Nord – Sud. Primăria a pierdut procesele:

5256/117/2011: anulare PUZ şi autorizaţie construire pe segmentele Piaţa Victoriei – Ocidentului şi Dinicu Golescu – Calea Plevnei

958/117/2011: suspendare PUZ şi autorizaţie construire pe segmentele Piaţa Victoriei – Ocidentului şi Dinicu Golescu – Calea Plevnei

22382/3/2011: suspendare PUZ

52455/3/2010: suspendarea declarării utilităţii publice

60056/3/2010: suspendare demolare Hotel Marna şi Casa Rădulescu

62706/3/2010: suspendare demolare 6 clădiri pe străzile Berzei, Cobălcescu, Plevnei

7041/3/2011: suspendare demolare 38 de clădiri pe străzile Berzei, Vulcănescu, Baldovin Pârcălabu

44647/3/2011: suspendare autorizaţie construire pe segmentul Occidentului – Dinicu Golescu.

Într-o apariţie recentă la emisiunea “Jocuri de putere” pe Realitatea Tv, primarul Oprescu afirma că a avut 24 de procese cu ONG-urile pe tema Berzei Buzeşti, pe care le-a câştigat pe toate", relevă documentul furnizat redacţiei Epoch Times de preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne