PMB vrea să folosească fonduri europene pentru modernizarea CET-urilor şi a reţelei RADET

Epoch Times România
28.03.2013

Viceprimarul general al Capitalei, Marcel Nicolaescu, a declarat joi că municipalitatea intenţionează să utilizeze fonduri europene pentru modernizarea CET-urilor şi a reţelei de distribuţie a energiei termice din Bucureşti.

„Acum două săptămâni s-a promovat o directivă a fondurilor europene de a finanţa proiectele pe co-generare, ceea ce e şi situaţia noastră, cu până la 85% din fonduri europene. Deci există o mare şansă ca în perspectiva realizării acestui sistem integrat să putem accesa fonduri europene atât pentru modernizarea CET-urilor, avem deocamdată un singur CET modernizat – CET Vest, să le modernizăm şi pe celelalte şi să folosim şi bani pentru reconfigurarea reţelei pentru că reţeaua aceasta a fost configurată la momentul perioadei comuniste când erau zone industriale. Aceste zone au dispărut şi acum trebuie să reconfigurăm de aşa manieră încât traseele să fie eficiente la consumatori”, a spus Nicolaesccu..

Viceprimarul general al Capitalei a mai arătat că de joi se lucrează la fuziunea RADET cu ELCEN, care a fost aprobată miercuri de Guvern printr-un memorandum.

„De astăzi lucrăm la fuziunea celor două entităţi, facem analiza costurilor la producţie şi la transport, încercăm să eficientizăm la maxim acest preţ al gigacaloriei. Vom analiza foarte drastic toate influenţele care concură la realizarea preţului la producător şi aici vom avansa ideea ca această companie să fie sub un singur reglementaror şi anume ANRE. Până acum era şi ANRSC pentru transport şi ANRE pentru producţie, vom avea un singur reglementator, vom stabili influenţele cheltuielilor variabile şi fixe de aşa manieră încât să fie eficient repartizate pe cele două activităţi – energie electrică şi termică”, a mai spus Nicolaescu.

În ceea ce priveşte ideea avansată de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, potrivit căreia bucureştenii ar putea să nu mai plătească pentru energia termică consumată, Nicolaescu a declarat că este un prioiesct îndrăzneţ. „Este un proiect îndrăzneţ şi eu susţin acest proiect al Primăriei Generale din perspectiva în care cred că va deveni foarte eficientă energia electrică şi din profitul pe care îl vom obţine din vânzarea energiei electrice să reuşim să eficientizăm de aşa manieră încât costurile să fie minimale”, a spus viceprimarul general al Capitalei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor