Noi ciocniri militare după crearea „zonelor sigure” din Siria

Forţele militare ale preşedintelui Bashar al-Assad şi forţele rebele din Siria s-au ciocnit pentru puţin timp sâmbătă, la scurt timp după intrarea în vigoare a unui acord promovat de Rusia pentru încetarea focului în aşa zisele „zone sigure” stabilite în mai multe părţi ale ţării arabe, au precizat observatorii.
Autobuze folosite pentru evacuări aşteaptă în faţa unor clădiri distruse din oraşul sirian Alep.
Autobuze folosite pentru evacuări aşteaptă în faţa unor clădiri distruse din oraşul sirian Alep. (AFP/Getty Images)

Avioanele de luptă siriene au atacat satul deţinut de rebeli al-Zalakiyat, în provincia nord-vestică Hama, iar trupele guvernamentale terestre au bombardat oraşele învecinate Kafr Zita şi Latamneh, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Observatorul a susţinut că o explozie puternică a zguduit de asemenea regiunea Teir Malla, situată la nord de oraşul Homs, după ce acordul promovat de Rusia, Turcia şi Iran a intrat în vigoare la miezul nopţii zilei de vineri.

Activiştii au afirmat că forţele guvernamentale au lansat de asemenea o rachetă asupra unei zone ocupate de rebeli.

Noile lupte au avut loc în timp ce secretarul de stat american, Rex Tillerson, a discutat la telefon cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre eforturile pentru reducerea violenţelor în Siria şi de găsire a unei soluţii politice la războiul sirian vechi de peste şase ani, a anunţat Departamentul de Stat al SUA.

De altfel, noile lupte generează temeri în legătură cu sustenabilitatea noului acord, luând în calcul faptul că mai multe acorduri similare de încetare a focului în Siria s-au prăbuşit deja.

Cel mai recent acord ar trebui să fie aplicat în aşa zise “zone sigure” desemnate în interiorul Siriei şi a fost anunţat săptămâna aceasta de Moscova, Ankara şi Teheran. Deşi a obţinut suportul guvernului sirian, grupurile rebele siriene s-au opus planului pentru “zonele sigure”, susţinând că acesta reprezintă un efort de divizare a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe