Norvegia şi Finlanda acuză Rusia de interferare cu GPS-ul în timpul exerciţiului Trident Juncture. NATO susţine acuzaţiile

NATO a decis să susţină acuzaţiile făcute de Helsinki şi Oslo cu privire la bruierea semnalului GPS în timpul recentului exerciţiu militar desfăşurat de alianţă în Norvegia. Între timp, acuzaţiile necoroborate privind implicarea ruşilor în acea situaţie prind elan în ţările nord-europene.
Avion militar de supraveghere rusesc Il-20
Avion militar de supraveghere rusesc Il-20 (Wikimedia Commons)

Acuzaţiile făcute de Norvegia şi Finlanda că Rusia a fost responsabilă pentru recenta funcţionare defectuoasă a GPS-ului în timpul exerciţiului militar Trident Juncture al NATO sunt perpetuate acum de sediul alianţei militare vestice.

“Norvegia a stabilit că Rusia a fost responsabilă de blocarea semnalelor ... în timpul exerciţiului Trident Juncture”, a afirmat Oana Lungescu, purtătoare de cuvânt a NATO. “Luând în considerare utilizarea civilă a GPS-ului, bruiajul de acest gen este periculos, perturbator şi iresponsabil”.

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, sublinia într-o manieră evazivă că războiul electronic este în creştere, susţinând că alianţa “tratează foarte serios toate problemele”. Totuşi, la acea vreme, el a refuzat să indice o anumită naţiune responsabilă pentru perturbarea semnalului GPS.

După ce Ministerul norvegian al Apărării a afirmat că a depistat sursa bruiajului din Norvegia şi regiunea finlandeză Laponia “la o bază militară rusească din Peninsula Kola”, Matti Vanhanen, fost premier finlandez, în prezent preşedinte al Comisiei pentru Relaţii Externe din Parlamentul Finlandei, a declarat că, deşi este puţin probabil ca autorităţile norvegiene să prezinte dovezi, există “toate motivele să aibă încredere în ei”, potrivit reţelei naţionale de televiziune finlandeze Yle.

Ministrul finlandez de Externe, Timo Soinim, şi preşedintele finlandez, Sauli Niinisto, au cerut o investigaţie cuprinzătoare asupra incidentului, în timp ce premierul Juha Sipila a indicat Rusia ca probabil vinovat. Ministerul finlandez al Apărării încă nu a comentat problema.

Nici Norvegia şi nici Finlanda nu au înregistrat vreun incident legat de presupusa bruiere a semnalelor GPS. Rusia a negat orice implicare în acest caz.

De asemenea, compania aeriană norvegiană Widerøe a confirmat că piloţii săi s-au confruntat cu bruierea GPS-ului. Dar compania a precizat că piloţii de la bordul avioanelor civile au câteva sisteme de urgenţă pentru cazurile în care se pierde semnalul GPS.

Între timp, poliţia din districtul norvegian Finnmark a emis avertismente că bruierea GPS-ului de către Rusia poate ameninţa securitatea şi pregătirea ţării pentru situaţii de urgenţă. Poliţia a notat că tulburări ale semnalelor GPS au avut loc în Finnmark de cel puţin 3 ori începând cu luna septembrie. Mai mult, coordonatele GPS sunt deseori folosite pentru a determina diverse locaţii când poliţiştii se află în misiune.

Exerciţiul Trident Juncture al NATO, care a implicat aproximativ 50.000 de soldaţi din peste 30 de ţări, inclusiv din Suedia şi Finlanda care nu sunt membre ale alianţei, a avut loc în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe