Nouă condamnare la închisoare pentru fosta şefă DIICOT, Alina Bica

Alina Bica a primit o a doua condamnare la închisoare cu executare într-un dosar în care a fost acuzată că a luat mită pentru a clasa un dosar vizându-l pe controversatul afacerist Horia Simu.
Alina Bica
Alina Bica (gov.ro)

Fostul procuror şef Alina Bica a fost condamnată, joi, de magistraţii Înaltei Curţi, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul privind fapte de corupţie legate de soluţionarea favorabilă a unui dosar al afaceristului Horia Simu, relatează Hotnews. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

La rândul său, Simu a primit patru ani de închisoare, iar fostul şef ANAF, Şerban Pop, cinci ani cu executare.

Potrivit sursei citate, aceasta este a doua condamnare pe care o primeşte Alina Bica, după ce în noiembrie 2016 a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare tot pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, într-un dosar în care este implicat şi fostul ministru Adriean Videanu.

Dosarul

Potrivit DNA, în cursul anului 2014, Şerban Popa a primit de la Horia Simu suma totală de aproximativ 230.000 de euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 de euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT, în scopul soluţionării unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia.

"La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror şef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban.

Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de suspectul Simu Horia în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus", arată procurorii DNA.

În schimbul banilor primiţi, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz şi a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfăşurau acte de urmărire penală faţă de Horia Simu, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

Simu mai are pe rol un dosar în care este acuzat de obţinerea unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 55 milioane de euro.