Noua strategie a Pentagonului urmăreşte anihilarea jihadiştilor ISIS

Pentagonul şi-a schimbat punctul focal în lupta împotriva grupului Statul Islamic şi acum urmăreşte să “anihileze” luptătorii jihadişti străini, astfel încât aceştia să nu se poată întoarce în ţările lor natale din Occident, a declarat secretarul american al Apărării.
Secretarul american al apărării, James Mattis.
Secretarul american al apărării, James Mattis. (Getty Images)

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat reporterilor, la sfârşitul săptămânii trecute, că preşedintele Donald Trump a aprobat o recomandare a Pentagonului de schimbare a tacticii în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic (care este cunoscut şi sub numele de ISIS), ca în loc să se scoată luptătorii jihadişti din locaţiile lor sigure, să se treacă la o “luptă de uzură şi de încercuire a inamicului în fortăreţele sale pentru a putea anihila ISIS”.

Pentagonul consideră că strategia va duce la mai puţine atacuri teroriste precum cele din Paris, Belgia şi alte locaţii, comise de militanţi ISIS sau susţinători ai lor, care au provocat sute de morţi.

“Intenţia este aceea de împiedica întoarcerea acasă a luptătorilor străini care scapă [atacurilor coaliţiei]”, a declarat Mattis. “Luptătorii străini reprezintă o ameninţare strategică dacă s-ar întoarce acasă în Tunisia, Kuala Lumpur, Paris, Detroit sau alte locuri."

“Aceşti luptători străini sunt o ameninţare. Aşadar, investind timp pentru detensionarea conflictului, a-i încercui şi a-i ataca, desfăşurăm o campanie de anihilare pentru a nu muta pur şi simplu această problemă dintr-o locaţie în alta”, a adăugat Mattis.

Deşi Statul Islamic a pierdut 55% din teritoriul pe care l-a controlat la un moment dat în Irak şi Siria şi peste 4 milioane de persoane au fost eliberate de sub controlul lui, mai trebuie depuse multe eforturi pentru a expulza complet jihadiştii din Mosul, fortăreaţa grupului din nordul Irakului.

Mai mult, bătălia pentru oraşul sirian Raqqa, autoproclamata capitală a grupului jihadist de-abia a început.

Pentru a avansa “campania de anihilare”, Trump a luat în această lună o decizie controversată de a înarma forţele kurde din Siria, care au fost cei mai eficienţi aliaţi ai SUA în lupta împotriva ISIS. Decizia însă a atras nemulţumirea Turciei, care consideră forţele kurde ca “teroriste”.

Mişcarea Pentagonului de a încercui forţele Statului Islamic în Siria pare, de asemenea, să fi contribuit la un incident care a avut loc săptămâna trecută, când forţele americane au bombardat un convoi alcătuit din forţe militare siriene şi luptători susţinuţi de Iran ce sunt implicaţi în războiul civil din Siria. Raidul aerian a provocat moartea a 8 luptători.

Generalul american Joseph Dunford, pe care Trump l-a reinstalat ca preşedinte al Statului Major al armatei americane în 19 mai, a declarat că Pentagonul a făcut Rusiei propunerea de a încerca să evite în viitor astfel de conflicte în zone în care ambele ţări desfăşoară operaţiuni.

“Avem o propunere în privinţa căreia lucrăm în prezent cu ruşii”, a precizat Dunford. “Nu voi oferi detalii, dar cred că ruşii sunt la fel de încântaţi precum suntem şi noi să detensionăm operaţiunile, să ne asigurăm că vom continua să ducem campania de luptă la uşa ISIS şi să asigurăm siguranţa personalului nostru”.

Rusia a reacţionat cu furie la atacul aerian american asupra forţelor siriene şi susţinute de Iran, care a avut loc în apropierea punctului vamal Al-Tanf la graniţa dintre Siria şi Iordania, susţinând că acţiunea a fost ilegală şi o “încălcare gravă a suveranităţii siriene”.