Noul grup energetic Rovinari va adânci dependenţa României de cărbune

Construirea unui nou grup energetic la Rovinari va face ca România să se adâncească şi mai mult în dependenţa de cărbune, a declarat astăzi Ioana Ciută, coordonator campanie pe energie în cadrul reţelei Bankwatch.
Rovinari
Rovinari (Wikipedia.ro)

”Problema esenţială a proiectului de la Rovinari este că, în România, există o supracapacitate, iar un nou grup la Rovinari înseamnă că această energie se va duce la export. Participaţia României la acest proiect este foarte mică, undeva la 16%, ceea ce înseamnă că pe întreaga durată de viaţă a proiectului, beneficiarul de bază va fi statul chinez. Materia primă vine de la noi, impactul social şi de mediu este la noi. Practic, doar o treime din producţie reprezintă cererea din România. Realizarea unui asemenea proiect nu face altceva decât să adâncească România în dependenţa de cărbune. Trebuie să vedem cum putem reduce această dependenţă. România este într-o situaţie fericită faţă de celelalte state din regiune, totuşi. Avem câte un pic din fiecare sursă de energie – nucleară, eoliană, hidro, solară etc”, a afirmat Ciută în cadrul unei sesiuni informative pentru jurnalişti înaintea Conferinţei pe Schimbări Climatice ce va avea loc în luna decembrie la Paris.

Potrivit reprezentantei Bankwatch, România trebuie să elimine treptat sursele de energie cu conţinut mare de emisii. ”Un aspect foarte important al acestei poveşti este cel al cererii. Toate aceste enunţuri pe care le-am făcut s-au referit la producţie. E foarte important să luăm în calcul eficienţa energetică şi nevoia scăderii de consum”, a precizat Ioana Ciută.

Experta a mai arătat că sporirea cererii de energie la nivel global joacă un rol important în creşterea emisiilor de dioxid de carbon. Ţări precum Australia, China, India, Polonia şi Africa de Sud produc peste 2/3 din electricitate şi căldură prin arderea de cărbune. În plus, la nivel global, cărbunele a înlocuit petrolul ca cel mai mare generator de emisii de CO2.

China, campioană la emisii

Pe de altă parte, Ioana Ciută a reamintit că economiile emergente precum China sau Brazilia nu au ţinte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar emisiile ţărilor în curs de dezvoltare au crescut cu 3%, în timp ce în ţările dezvoltate acestea au scăzut cu 1,5%.

Participaţia României la acest proiect este foarte mică, undeva la 16%, ceea ce înseamnă că pe întreaga durată de viaţă a proiectului, beneficiarul de bază va fi statul chinez.

Potrivit expertei, China este campioana emisiilor globale în ultimii 20 de ani, deoarece şi-a mărit emisiile de trei ori, cu aproape 240%, şi pune în funcţiune 155 termocentrale noi pe cărbune.

”China are o problemă majoră de sănătate publică din cauza poluării rezultate din arderea cărbunelui. Sunt 4.000 de morţi pe zi. Acordul dintre preşedintele Chinei şi cel al SUA prin care se angajau să reducă emisiile la nivel naţional nu se reflectă în politica externă chineză şi-n transferul de tehnologie pe care-l face această ţară inclusiv în România”, a concluzionat Ioana Ciută, care a adăugat că Beijingul îşi aduce şi forţa de muncă pentru a construi termocentrale în alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură