Noul lider transnistrean e mai tânăr, probabil înţelege mai corect ce se întâmplă - Baconschi

Epoch Times România
06.01.2012

Ministrul de externe Teodor Baconschi spune că e prea devreme să poată prevedea cum va acţiona noul lider al Transnistriei, Evgheni Şevciuk, dar probabil că va înţelege mai corect ce se întâmplă în regiune, pentru că este o persoană dintr-o generaţie mai tânără.

"Acum şi în Transnistria au avut loc alegeri, s-a schimbat leadership-ul acolo. Noul preşedinte al acestei regiuni separatiste este o persoană dintr-o generaţie mai tânără, probabil că înţelege mai corect ce se întâmplă în regiune, în Europa, în Federaţia Rusă", a declarat Teodor Baconschi la TVR1. "Şi cred că poate este devreme să spunem cum va acţiona, pentru că avem nevoie să strângem încă nişte informaţii, dar este esenţial ca această schimbare să fie fructificată într-un sens dorit de toată lumea", a adăugat şeful diplomaţiei române.

Evgheni Şevciuk a preluat conducerea în Transnistria în urma alegerilor prezidenţiale din decembrie 2011, când a reuşit să-l învingă pe candidatul susţinut de Moscova, Anatoli Kaminski, astfel că la Tiraspol s-a schimbat garda politică după ce 20 de ani a stat la conducere Igor Smirnov.

Ministrul Baconschi a mai spus în emisiunea de la TVR că se aşteaptă ca participanţii la discuţiile în format "5 plus 2" să manifeste mai multă deschidere faţă de ideea internaţionalizării forţei de menţinere a păcii din Transnistria şi a transformării ei într-o misiune civilă. Discuţia pe marginea acestei idei - susţinută şi de România, dar şi de Chişinău şi UE - a fost relansată zilele acestea după un incident tragic petrecut la un punct de control din zona de securitate, când un tânăr moldovean a fost împuşcat mortal de un soldat rus din forţa de menţinere a păcii.

Şeful diplomaţiei române a declarat, pe de altă parte, că a fost de acord cu reacţia avută de omologul său moldovean, Iurie Leancă, la adresa ambasadorului rus la Chişinău - "l-a pus la punct pe ambasadorul respectiv şi în acelaşi timp a insistat pe necesitatea ca, dincolo de acest eveniment tragic, să se găsească o soluţie politică negociată. Şi credem că numai prin internaţionalizarea forţei civile de menţinere a păcii acolo se poate avansa către o soluţie, pe care bineînţeles trebuie să ne-o ofere negocierile purtate în formatul tradiţional 5+2", a menţionat Teodor Baconschi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor