Noul ministru de Interne începe "curăţenia". Fostul "Doi şi'un sfert", la un pas de restructurare

Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), fostul "Doi şi'un sfert", este la un pas să fie reformat din temelii de noul ministru de Interne, decizie luată în urma anchetelor DNA care au zdruncinat din temelii serviciul secret al MAI.
Dragoş Tudorache
Dragoş Tudorache (gov.ro)

În cel mult două săptămâni, Guvernul va avea pe masă un plan de reformare a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul MAI, a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, noul ministru de Interne, Dragoş Tudorache.

"Obiectivul meu este ca, în cel mult două săptămâni, să propun Guvernului, celorlalte instituţii avizatoare un prim model de reformă. În primul rând ceea ce eu vreau să fac este să clarificăm zona de competenţă a DIPI, astfel încât să nu se mai suprapună cu celelalte servicii ale statului care se ocupă de activităţi informative.

Iar în al doilea rând, intenţia mea este să supun DIPI, sau cum se va numi această organizare, controlului parlamentar, aşa cum sunt şi celelalte servicii care lucrează în această zonă de informaţii, tocmai pentru a avea o transparentizare şi responsabilizare faţă de Parlament", a declarat Dragoş Tudorache, citat de Mediafax.

Decizia noului ministru de Interne vine în contextul în care, în ultima perioadă, procurorii DNA au scos la iveală nereguli cu iz penal la fostul "Doi şi'un sfert".

Nu mai puţin de şase şefi ai serviciului secret şi 18 lucrători de poliţie au ajuns să fie puşi recent sub urmărire penală pentru fapte de corupţie. De anchetă a fost vizat inclusiv fostul ministru de Interne, Petre Tobă, care a fost nevoit să-şi dea demisia după ce a fost acuzat de favorizarea făptuitorului.

Într-un alt dosar, trimis deja în judecată, fostul vicepremier Gabriel Oprea, un fost şef al DIPI, Nicolae Gheorghe, şi mai mulţi angajaţi sunt acuzaţi că au cheltuit ilegal fonduri alocate fostul "Doi şi'un sfert".