Nu e grabă cu decizia CCR. Soarta aleşilor locali traseişti, tergiversată de PSD

Liviu Dragnea, viceprim-ministru
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
10.02.2015

Infama OUG 55, cunoscută sub numele de ordonanţa traseismului, naşte din nou controverse. După ce judecătorii CCR au constatat neconstituţionalitatea acesteia a venit rândul Parlamentului să facă modificările necesare pentru a remedia situaţia. Însă, se pare că cei de la PSD nu fac paşi în această direcţie, ba din contră.

Soarta Traseiştilor

OUG 55 a provocat migraţia a 540 de primari, 171 de consilieri judeţeni şi 4.378 de consilieri locali, iar majoritatea dintre aceştia au ajuns la PSD cu puţin timp înainte de alegeri. Judecătorii CCR au decretat că ordonanţa respectivă încalcă Constituţia "numai în raport cu situaţia consilierilor locali şi judeţeni", care sunt aleşi pe liste, nu şi în raport cu primarii şi preşedinţii CJ - aleşi uninominal -, care nu îşi pierd neapărat mandatul.

Dacă soarta consilierilor locali şi judeţeni traseişti este pecetluită - aceştia îşi vor pierde mandatele - însă, în ceea ce îi priveşte pe primari, opţiunea este a Parlamentului - un Parlament în care PSD are încă majoritate.

Analiştii politici au explicat că CCR lasă la latitudinea Parlamentului ca în legea de respingere a ordonanţei să decidă fie păstrarea, fie anularea mandatelor edililor migratori.

Greu de crezut că PSD va renunţa aşa uşor la cei 404 primari obţinuţi în urma ordonanţei iniţiate de preşedintele executiv al formaţiunii, Liviu Dragnea. De altfel, premierul Victor Ponta şi Liviu Dragnea şi-au exprimat deja anterior această opţiune.

Operaţiunea "Tergiversarea"

Între timp, parlamentarii PSD au refuzat să discute această ordonanţă în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor. Potrivit gândul.info, deputaţii din coaliţia de guvernare au refuzat marţi să pună pe ordinea de zi OUG 55, deşi mâine este ultima zi în care se poate discuta în Camera Deputaţilor.

Deputatul PNL Theodor Cătălin Nicolescu a propus suplimentarea ordinii de zi a Comisiei Juridice pentru discutarea controversatei ordonanţe:

"Domnul preşedinte v-a adus aminte de ordonanţa 55 şi dacă vreţi să ştiţi cum aţi înţeles ordonanţa, comisia de ordonanţă aţi supus la vot Constituţia, încălcaţi statul de drept. 13 colegi au votat că domnul Dragnea şi domnul Ponta au încălcat principiile constituţionale ale statului de drept. Haideţi să nu ne batem joc de regulament, termenul este 11 februarie, dacă nu o discutăm astăzi va trece, dacă vreţi să nesocotim decizia CCR".

Vicepreşedintele Comisiei Juridice, pesedistul Ciprian Nica, a supus la vot suplimentarea ordinii de zi pentru discutarea Ordonanţei 55, însă membrii PSD şi colegii lor de alianţă de la UNPR au votat împotrivă.

"Deşi termenul de adoptare a acestei ordonanţe este 11 februarie, deci practic nu vor să o discutăm, suntem prima cameră sesizată. Mai mult decât am fost de dimineaţă şi la Comisia de Administraţie unde am depus amendamente aşa cum a decis Curtea Constituţională în sensul că odată cu apariţia CCR mandatele consilierilor locali şi judeţeni au încetat, deci de la data de 20 ianuarie, de când s-a publicat în Monitorul Oficial, nu mai sunt consilieri locali şi judeţeni, ca şi mandatele primarilor şi preşedinţilor de CJ-uri urmează a înceta.

La Comisia de Administraţie, PSD a refuzat toate aceste amendamente şi a venit cu un amendament care va intra în istoria hilară a Parlamentului prin care se interzice Guvernului să emită Ordonanţe, al căror efecte, aşa este exprimarea lor, pot încălca principiile statului de drept. Pe de o parte au votat Constituţia şi i-au spus domnului Ponta să nu mai încalce Constituţia şi legile statului de drept", a declarat Nicolescu, după votul privind suplimentarea ordinii de zi, potrivit gândul.info.

Înaintea Comisiei Juridice, Comisia pentru Administraţie a adoptat amendamentul propus de PSD la care făcea referire Nicolescu, fără a preciza însă ce se va întâmpla cu mandatul aleşilor locali migratori.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor