Nu incinerării deşeurilor în Bucureşti! ONG-urile prezintă o comunicare a Comisiei Europene

Incinerator
Incinerator (ejatlas.org)

În contextul în care Primăria Bucureşti îşi propune să construiască o platformă de incinerare a deşeurilor în valoare 250 de milioane de euro, mai multe ONG-uri de mediu atrag atenţia că nu mai demult de ieri, Comisia Europeană a publicat o comunicare cu privire la rolul energiei din deşeuri în economia circulară, comunicare ce oferta clarificări statelor membre în această direcţie.

Redăm textul comunicatului remis de ONG-uri, care lansează, totodată, un apel către cetăţeni să semneze o petiţie prin care Gabrielei Firea i se cere să renunţe la construirea acestei instalaţii, considerată o fabrică de cancer de către ecologişti.

Comisia Europeană a publicat ieri o comunicare cu privire la rolul energiei din deşeuri în economia circulară. Textul oferă clarificări cu privire la implementarea ierarhiei deşeurilor şi ghidare pentru statele membre în scopul evitării unor probleme precum supracapacitatea de incinerare şi reducerea ratelor de reciclare cu care se confruntă în prezent, în special, statele nordice.

În cazul ţărilor cu capacităţi de incinerare reduse şi dependente de depozitare la gropile de gunoi, precum România, CE recomandă investiţii în sortarea la sursă, colectare separată şi creşterea capacităţilor de reciclare. Colectarea şi tratarea biodeşeurilor, inclusiv a resturilor alimentare din locuinţele cetăţenilor, trebuie prioritizate. Tratarea biodeşeurilor prin fermentare anaerobă, fără aport de energie, în vederea obţinerii de biogaz este recomandată în defavoarea energiei obţinute prin tratare termică la temperaturi înalte.

De asemenea, CE recomandă analiza pe termen lung a necesităţii instalaţiilor de tratare termică, în contextul în care fracţia umedă formată din deşeuri amestecate trebuie redusă semnificativ în următorii ani, în tandem cu creşterea ratei de reciclare. Deşi în prezent, ţintele de reciclare sunt de 50% până în 2020, acestea vor creşte la 60-70% până în 2030. Ţintele de reciclare nu pot fi atinse prin incinerare, respectiv tratare termică a deşeurilor.

Comisia Europeană recomandă ţărilor care au deja o capacitate ridicată de incinerare, în special ţărilor nordice, să crească taxele pe incinerare, să elimine subvenţiile din fonduri publice pentru recuperare de energie din deşeuri la temperaturi înalte (waste to energy), să introducă un moratorium pentru noile instalaţii şi să închidă vechile instalaţii de tratare termică.

Statelor membre li se recomandă să elimine finanţarea din fonduri structurale UE pentru construcţia de instalaţii de tratare termică a deşeurilor pentru recuperare de energie, precum este cazul instalaţiei planificate pentru Municipiul Bucureşti, în valoare de circa 250 milioane EUR, din care 180 milioane EUR ar putea fi acoperite din fonduri structurale UE, iar restul de circa 50-70 de milioane EUR din fonduri publice locale.

În acest context, Zero Waste România se aliază iniţiativei Global Alliance for Incineration Alternatives, Energy Justice România şi a Coaliţiei pentru Aer Curat şi invită cetăţenii să semneze petiţia pentru anularea planurilor de construcţie a incineratorului de deşeuri din Bucureşti, pe platforma De-Clic.

Zero Waste România îndeamnă autorităţile publice centrale şi locale să ţină cont de aceste recomandări şi să concentreze politicile şi fondurile publice spre soluţii alternative, cu impact de mediu semnificativ redus, flexibile şi mai puţin costisitoare precum staţii de recuperare a materialelor şi stabilizare biologică (Material Recovery Biological Treatment), pentru deşeurile amestecate - fracţia umedă, instalaţii de fermentare fără aport de energie pentru obţinerea biogazului din biodeşeurilor, în tandem cu programe progresive de sortare la sursă pe cel puţin trei fracţii: reciclabil, biodegradabil şi mixt, colectare separată, programată în zile diferite pe tip de deşeu, minerit urban, susţinerea reţelelor de reparaţii şi meşteşugarii locali, aplicarea tarifului diferenţiat (plăteşti-pentru-cât-arunci) şi a sistemelor depozit-returnare pentru ambalaje, educaţie şi amenzi. O listă completă de soluţii găsiţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură