Ministrul Mediului: "Capitala are probleme foarte grave iar doamna Firea s-a pierdut cu firea..."

Gabriela Firea nu s-a prezentat la întrevederea solicitată de ministrul Mediului în vederea soluţionării gravelor probleme de poluare ale Capitalei, probleme ce îi pot afecta pe toţi românii la buzunar, având în vedere că suntem în pre-infringement şi ne aşteaptă penalităţi serioase.
Ministrul mediului, Cristiana Paşca-Palmer
Ministrul mediului, Cristiana Paşca-Palmer (Facebook)

Capitala are probleme foarte grave legate de calitatea aerului şi de poluare iar Primăria Generală a Capitalei are atât responsabilitatea cât şi pârghiile necesare pentru a le rezolva. Cu toate acestea, primarul general, Gabriela Firea, evită dialogul cu Ministerul Mediului a declarat marţi, pentru Agerpres, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, precizând că nu înţelege considerentele pentru care Firea evită dialogul cu ea.

"Aveam o întâlnire stabilită în această dimineaţă cu doamna primar general, iar dânsa nu a venit. În afară de lipsa de politeţe elementară de a anunţa că nu mai poate veni, nu înţeleg de ce a evitat această întâlnire. Am programat întâlnirea de acum câteva săptămâni pentru astăzi tocmai pentru că am încercat să acomodez agenda dânsei. Eu o invitasem la o discuţie strict tehnică, strict instituţională, pe problemele foarte grave cu care se confruntă Capitala în ceea ce priveşte calitatea mediului şi poluarea, şi pe care dânsa, ca primar general, are responsabilitatea să le rezolve. Nu ştiu ce s-a întâmplat, se pare că doamna Firea s-a pierdut cu firea...", a afirmat Paşca Palmer.

Ministrul Mediului a explicat că una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Capitala este legată de calitatea aerului, motiv pentru care România este în procedură de pre-infringement, iar Comisia Europeană (CE) aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor. Ori, un infringement ar costa doar în prima fază 1,7 milioane de euro ca amendă iar apoi 12.000 de euro pe zi, până se rezolvă situaţia. Ori, nu este corect ca toţi cetăţenii României să aibă de suportat această consecinţă numai pentru că Primăria Capitalei, care avea obligaţia de a elabora un Plan Integrat de Calitate a Aerului ce poate scoate România din situaţia de infringement, nu şi-a făcut treaba.

Un alt subiect de competenţa Gabrielei Firea este lipsa reţelei de biciclete din Bucureşti, pentru care Ministerului Mediului a alocat, încă din anul 2014, suma de 10 milioane de euro şi din care Primăria Generală nu a cheltuit niciun ban.

"Banii sunt în contul Ministerului şi alocaţi special pentru acest subiect, iar Primăria trebuie pur şi simplu să înceapă să execute aceste lucrări. Şi eu vreau ca execuţia bugetară a Ministerului să fie foarte bună, ori dacă banii aceştia stau aici alocaţi de doi ani şi nu sunt cheltuiţi, măcar Primăria să ne spună că nu mai are de gând să-i folosească, îi realocăm pentru altcineva, pentru alte primării din ţară mult mai interesate de modernizarea oraşelor şi confortul cetăţenilor", a declarat Palmer.

O altă problemă a cărei rezolvare ţine de responsabilitatea Primăriei Bucureşti se referă la situaţia managementului deşeurilor, a mai adăugat ministrul, în opinia căreia autorităţile locale sunt cele care au responsabilitatea de a crea infrastructura necesară pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

"Avem nişte ţinte de ţară şi suntem departe de le îndeplini. Aici este nevoie de un efort accelerat din partea autorităţilor locale. La nivelul Bucureştiului, din păcate, lucrurile stau foarte prost. 99% dintre deşeuri ajung la groapa de gunoi. Comisia Europeană a adoptat deja pachetul de economie circulară şi astfel Uniunea Europeană se îndreaptă către o direcţie în care deşeul este folosit ca resursă, ca materie primă secundară. Acesta trebuie colectat separat pentru a putea fi valorificat. Toate acestea ţin de nişte lucruri simple pe care le poate face Primăria şi de aceea voiam să vorbesc cu doamna primar cum vede dânsa lucrurile astea şi ce idei am putea să le sugerăm", a declarat Palmer.

Ministrul a mai subliniat că Primăria Generală a Capitalei ar avea în plan construirea unui incinerator lângă Bucureşti şi a subliniat că nu aceasta este soluţia de rezolvare a problemei deşeurilor, ci dimpotrivă, autorităţile ar trebui să încurajeze reciclarea, nu să bage deşeurile în incinerator.

În viziunea ministrului Mediului, România trebuie să se îndrepte spre măsuri care să crească gradul de colectare selectivă, să încurajeze reciclarea, eco-designul şi 'nu să stăm liniştiţi că dacă avem deşeuri le băgăm într-un incinerator'.

"Construind un incinerator de o capacitate foarte mare, ca să justifici o astfel de investiţie, trebuie să-l alimentezi tot timpul cu deşeuri. Dacă nu ai deşeuri suficiente în România, vei fi nevoit să le imporţi şi din alte ţări, iar noi tocmai asta încercăm să evităm — nu vreau ca România să devină o 'piaţă de desfacere' pentru gunoiul din alte ţări şi nici groapa de gunoi a Europei", a menţionat Cristiana Paşca Palmer.

În consecinţă, ministrul Mediului a precizat că îi solicită - in absentia - Gabrielei Firea să înainteze spre aprobare Consiliului General Planul Integrat de Calitate a Aerului, să clarifice în mod oficial dacă va mai utiliza sau nu fondurile puse la dispoziţie pentru construcţia pistelor de biciclete, şi să convoace, cât mai rapid, primarii de sector pentru startul în colectarea selectivă la nivelul Bucureştiului.

Poziţia Gabrielei Firea

Gabriela Firea a precizat, pentru Agerpres, că a solicitat o reprogramare a întâlnirii pentru marţi, 20 septembrie, însă nu a primit niciun răspuns.

"Am rugat-o pe doamna ministru să vină la Primărie, deoarece apăruseră câteva întâlniri urgente, legate de problema stringentă Radet — Elcen — Distrigaz Sud, plus o întâlnire cu reprezentanţi ai unor organisme internaţionale. Doamna ministru ne-a transmis că nu poate veni la Primărie. I-am transmis o solicitare de reprogramare a întâlnirii pentru marţi, 20 septembrie, ora 10:00. Nu am primit încă răspuns sau confirmare", a declarat Firea.

Primarul a mai susţinut că îşi propusese să discute cu reprezentaţii Ministerului Mediului şi despre problema gestiunii deşeurilor în Municipiul Bucureşti, precum şi intenţia Primăriei de a prelua custodia Ariei Naturale Protejate "Lacul Văcăreşti".

În ceea ce priveşte proiectul privind pistele de biciclişti, Firea a declarat că acesta este în desfăşurare şi va prezenta în cadrul întâlnirii cu echipa Ministerului Mediului tema acestui proiect.

Cât despre Planul de calitate a aerului, primarul susţine că acesta va fi pus în dezbatere publică în două săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne