Nuland ar fi "evocat" importanţa Legii "Big Brother" şi a Legii privind cartelele pre-pay

Victoria Nuland la Bucureşti
Victoria Nuland la Bucureşti (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Adjunctul secretarului de stat american pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, a "evocat", în discuţiile cu oficialii români, controversatul subiect al adoptării Legii "Big Brother" şi a celei privind cartelele pre-pay, a dezvăluit, miercuri, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"A fost nu o discuţie, ci a fost evocat acest subiect care e un subiect de preocupare comună, pentru că şi România şi SUA şi toate ţările europene sunt preocupate de combaterea terorismului, de asigurarea securităţii naţionale, a securităţii comune şi sigur că aceste subiecte au fost evocate pe parcursul discuţiei", a precizat Tăriceanu, citat de Mediafax.

Aceste legi însă nu au fost privite cu ochi buni de o parte din societatea civilă, astfel că, o serie de ONG-uri au denunţat, în cadrul unui comunicat de presă, tentativele de promovare a unor măsuri de supraveghere generalizată care încalcă drepturile omului, folosind ca pretext tragedia din Franţa.

"Urgenţa" invocată nu reprezintă altceva decât folosirea tragediei franceze drept pretext pentru propulsarea unor agende legislative de securitate care ignoră drepturile fundamentale. O tragedie nu trebuie să fie transformată într-un pretext pentru îngrădirea libertăţilor şi ocolirea unor decizii ale Curţii Constituţionale", transmit ONG-urile, adăugând că Franţa, exemplul invocat care a declanşat această "agitaţie" instituţională, beneficiază deja de numeroase legi de combatere a terorismului (inclusiv păstrarea datelor de trafic sau de înregistrare a cartelelor pre-pay) dar, cu toate acestea, nu a putut preîntâmpina atentatele de la Paris.

Mihail Bumbeş de la Miliţia Spirituală - OUG care s-a implicat şi în protestele recente contra Legii Big Brother 3 - a remarcat pe contul său de Facebook:

"Doctrina terorii" care ni se serveşte acum e una dintre cele mai abjecte manipulări media puse la cale de Structurile represive ale statului în complicitate cu parlamentari, organizaţii "civice", "lideri de opinie" ş.a.m.d. pentru a limita cât mai mult drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului în favoarea unui stat TERORIST.

Am două întrebări pentru toţi actorii sociali: - câţi cetăţeni au murit în urma atentatelor petrecute pe teritoriul României în ultimii 25 de ani? - câţi cetăţeni au decedat din cauza sărăciei în România ultimilor 25 de ani? De fapt, care e problema reală de SECURITATE a României: terorismul sau sărăcia? Nu e suficient că avem cel mai stufos aparat securistic din lume - dintre ţările "democratice"- vrem să le dăm şi puteri nelimitate şi fără vreun control cetăţenesc real."

Şi deputatul PNL Radu Zlati s-a declarat revoltat de intensificarea discuţiilor privind înăsprirea legilor de supraveghere a populaţiei: "Să fie foarte clar, eu aleg drepturile cetăţeneşti. Nu de altceva, dar ele implică un drept pozitiv, şi anume faptul că statul trebuie să îmi asigure securitatea FĂRĂ a îmi diminua drepturile. Dacă îmi pierd sau îmi sunt ştirbite aceste drepturi cetăţeneşti, îmi voi pierde, mai repede sau mai târziu, şi securitatea personală.