Numeroşi petiţionari merg la Beijing pentru a demonstra în timpul reuniunilor politice

Petiţionarii din China au venit la Beijing cu miile pentru a protesta împotriva Partidului Comunist în timpul reuniunilor politice majore.
Petiţionarii din China au venit la Beijing cu miile pentru a protesta împotriva Partidului Comunist în timpul reuniunilor politice majore. (Courtesy of source)

Petiţionarii din toată China au călătorit la Beijing pe 5 martie pentru a protesta împotriva Partidului Comunist Chinez, în timp ce oficialii participă la două reuniuni politice majore, în care Xi Jinping va fi investit ca preşedinte al Republicii Populare Chineze, iar mâna sa dreaptă Li Keqiang îl va înlocui pe Wen Jiabao ca premier.

Sute de petiţionari s-au adunat în Piaţa Tiananmen, în apropierea locului unde se desfăşoară reuniunea - la Sala Mare a Poporului -, afişând banere, distribuind pliante şi strigând sloganuri ca "Jos cu Partidul Comunist Chinez!" Câteva sute de petiţionari au demonstrat lângă Gara de sud din Beijing.

Petiţionarii sunt în general persoane private de drepturi, care au suferit într-un fel sau altul o nedreptate în oraşele lor natale şi nu au reuşit să fie repuşi în drepturi prin intermediul canalelor normale; atunci ei au depus petiţii la autorităţile din capitală - deşi rareori au fost plângerile lor rezolvate.

Domnul Zhang Jianping, şeful grupului Human Rights Campaign în China (HRCC), a spus că peste 10.000 de petiţionari au reuşit să ajungă în capitală, chiar dacă mulţi alţii au fost puşi sub arest la domiciliu sau au fost împiedicaţi în alt mod să meargă acolo înainte de începerea reuniunilor politice.

Câteva sute de petiţionari s-au adunat pe 5 martie în faţa parcului Taoranting din districtul Fengtai la ora 10. Unii au scandat "Jos cu corupţia! Jos cu oficialii corupţi", în timp ce alţii au îngenuncheat pe pământ în semn de protest şi i-au cerut lui Xi Jinping să se "lupte cu tigrii", referindu-se la cadrele corupte de rang înalt din partid.

Unul dintre petiţionari, Liu Xiuzhao, a vorbit cu un reporter Epoch Times: "Astăzi ne-am adunat şase sau şapte sute. Am plănuit să ne îndreptăm spre locul de desfăşurare al celor două reuniuni şi am mărşăluit pe stradă aproximativ 40 de minute. A fost o scenă destul de spectaculoasă, unii oameni mergând chiar în genunchi. În cele din urmă am fost blocaţi de forţele de securitate când au apărut circa cinci sau şase maşini de poliţie şi peste 20 de ofiţeri. Ei ne-au confiscat banerele, fluturaşii şi telefoanele mobile".

Patru petiţionarii care aveau pliante şi banere au fost arestaţi pe Podul Gold Water River din Oraşul Interzis, unde peste 20 de ofiţeri de poliţie au venit la câteva secunde după ce aceştia au desfăşurat un baner.

Unul dintre ei, Zhang Guangrui, a depus petiţii la autorităţi timp de 11 ani, după ce activele sale familiale în valoare de milioane au fost confiscate de o instanţă locală. Însoţitorul său, Li Shulan, care înmâna pliante în care erau descrise nedreptăţile suferite de oameni, a fost reţinut timp de 10 zile.

Zhang a declarat pentru Epoch Times că atunci când a ajuns la secţia de poliţie, aproximativ o sută de persoane aşteptau deja să fie înregistrate; toate aceste persoane au protestat în Piaţa Tiananmen. El a spus că un bătrân a continuat să strige "Jos Partidul!" chiar şi după ce a fost arestat.

Conform relatărilor petiţionarilor, buletinele persoanelor din provinciile Shanghai, Jilin, Henan şi Zhejiang au fost verificate de poliţie şi oficiali în zonele din jurul Pieţei Tiananmen. Ei au fost apoi fie trimişi la secţiile de poliţie, fie deţinuţi în 'închisori negre', unde aşteaptă să fie trimişi înapoi acasă.

O femeie pe nume Jiang Wenjie din Liaoning, care locuieşte în prezent în zona Lu din Beijing, a încercat să ajungă la biroul principal pentru a depune o plângere, dar clădirea unde locuieşte a fost înconjurată de personalul de securitate. Impasul a durat peste 10 ore, ea refuzând să deschidă uşa din moment ce oamenii trimişi acolo nu şi-au prezentat actele de identitate. Ea s-a înarmat cu un cuţit de bucătărie şi a strigat: "Vă voi tăia bucăţi dacă îndrăzniţi să intraţi în casa mea."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe