O chinezoaica a fost fortata sa urmeze o procedura de sterilizare

Gan Yulan a fost silita sa suporte o operatie de sterilizare, de catre oficialii locali. (news178.com)
Qiao Long
09.04.2009

Gan Yulan, o femeie dintr-un mic oras din provincia Jianxi, China, a fost legata la ochi si obligata de oficialii locali sa urmeze o operatie de sterilizare in ziua de 23 martie. Gan a declarat unui reporter ca ea a fost hartuita de directorul adjunct al Congresului Poporului local, pe drum catre spital si a fost sterilizata cu forta, in lipsa oricarui membru de familie.

Patru politisti au luat-o in custodie fara sa arate vreun mandat de arestare. Politistul care o asaltase in drum spre spital era directorul adjunct, Wang Xuebing. Intrebandu-l de ce o loveste, Wang a raspuns: "Esti un nimeni. Pot sa fac cu tine ce vreau eu."

Cand au ajuns la spitalul local, ea a fost supusa procedurii cu forta, fara o testare preliminara si in lipsa vreunui membru de familie. Wang nu i-a permis nici macar sa mearga acasa dupa operatie si i-a spus ca nu are nici o optiune.

Wu, seful municipalitatii Dagang, a declarat reporterului ca Gan fusese notificata de 6 ori in ultimii trei ani de faptul ca trebuie sa se sterilizeze. El a afirmat: "A dat nastere primului sau copil in 2001, si celui de-al doilea in 2006, ceea ce incalca deja politica: un singur copil. Ea trebuia sa urmeze aceasta procedura in septembrie 2006."

Gan a facut plangere pentru amenda pe care trebuia sa o plateasca in fiecare an, deoarece nu-si facuse operatia."Am platit si amenda pe 2008 si mi s-a spus ca nu e necesar sa-mi fac sterilizarea. Ei mi-au cerut sa platesc amenda anul acesta din nou. Sotul meu este muncitor in costructii, are un salariu mic, si nu mi-am permis sa platesc. Apoi mi-au spus pur si simplu ca sunt obligata sa urmez aceasta procedura. Totul se rezuma la bani", sustine Gan.

Wu a declarat ca oficialii locali din oras s-au ocupat de aceasta disputa. El a recunoscut ca au existat ceva neintelegeri si conflicte intre Gan si oficiali in acea zi, insa a repetat de mai multe ori ca Gan nu a fost fortata sa faca nimic. Totusi, Gan insista ca a fost fortata. Relatarea lui Gan a fost ulterior confirmata de mai multi martori.

Avorturile fortate si operatiile de sterilizare ca o rutina, sunt ceva obisnuit in China, desi legile de planificare familiala din China interzic sterilizarea fortata. Se stie ca presa chineza nu relateaza de obicei disputele care implica planificarea familiala. O vicima scria pe un blog bine-cunoscut: "Am mers la televiziune si la ziare pentru ajutor, insa m-au refuzat dintr-un simplu motiv: disputa de planificare familiala nu este o tema aprobata".

Un alt blogger a scris ca doar organismele judiciare au dreptul sa impuna masuri corective care sa restrictioneze libertatile personale. Oficiul pentru Planificare Familiala nu ar trebui sa aiba autoritatea de a forta oamenii sa urmeze o procedura de sterilizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor