O decizie CCR a grăbit prescrierea faptelor în cazul "Valiza Tel Drum"- Dragnea. DNA a clasat dosarul [ziare.com]

Liviu Dragnea şi Mihai Goţiu
Liviu Dragnea şi Mihai Goţiu (Mihai Goţiu)

Procurorii DNA au clasat ancheta în dosarul în care anchetau dezvăluirile făcute de Rise Project, pornite de la valiza cu documente, pe care ar fi primit-o de la un localnic din Teleorman, dezvăluie Ziare.com. Este vorba de o serie de investigaţii jurnalistice, denumite #TeleormanLeaks, care au avut ca punct de plecare o serie de documente găsite, în 2018, pe unul dintre hard-disk-urile care ar fi aparţinut Nicoletei Pene - directorul comercial al Tel Drum.

În toamna anului anului 2018, DNA a deschis o anchetă în acest caz, doar cu privire la faptă, în termeni de specialitate "in rem".

După finalizarea cercetărilor în cauza respectivă, la data de 05 ianuarie 2021, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. c ("nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea") şi f ("a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică") din Codul de Procedură Penală.

Potrivit DNA, considerentele pe care s-a întemeiat această soluţie au avut la bază, printre altele faptul că, între momentul începerii urmăririi penale "in rem" şi cel al primirii răspunsului transmis de autorităţile judiciare din Brazilia la cererea de comisie rogatorie, a intervenit Decizia CCR nr. 297/26 aprilie 2018.

Decizia CCR "prevede că întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale se face doar prin îndeplinirea unui act care, potrivit legii, trebuia comunicat, în cauza în care persoana vizată avea calitatea de învinuit sau inculpat."

"Cu privire la celelalte aspecte, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe şi suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele pretins a fi săvârşite întrunesc condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor de corupţie investigate", conchide DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne