O fotografie adânceşte misterul excluderii principelui Nicolae din linia succesorală a Casei Regale

Discuţia care ar fi dus la excluderea Principelui Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale.
Discuţia care ar fi dus la excluderea Principelui Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale. (Marius Ghilezan)

UPDATE: Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Regale, Ioan Luca Vlad, Mihnea Constantinescu, actual ambasador cu însărcinări speciale pentru securitatea energetică, fost purtător de cuvânt al premierului Petre Roman, fost consilier al premierilor Theodor Stolojan, Adrian Năstase, Călin Popescu Tariceanu şi Victor Ponta este membru al Consiliului Regal, din momentul 2008 sau 2009, relatează HotNews.

***

O fotografie postată pe Facebook de jurnalistul Marius Ghilezan, care ar fi fost realizată în timpul discuţiilor care au dus la excluderea Principelui Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale adânceşte misterul legat de controversata decizie a regelui Mihai de a-i retrage nepotului său titlul de Principe.

Potrivit stiripesurse.ro, în fotografia publicată de Ghilezan apare şi Mihnea Constantinescu, consilier de stat al premierului Ponta. Prezenţa lui Constantinescu la discuţii care, teoretic, nu au de a face nimic cu premierul ţării, a fost remarcată de jurnalistul Ovidiu Zara, care comentează situaţia la modul următor:

"Mă întreb ce căuta la această discuţie privind soarta Casei Regale Mihnea Constantinescu, consilier de stat al premierului Ponta. (???) [primul din dreapta]. Mirarea mea rezidă din faptul că acest personaj - un produs al diplomaţiei autohtone din perioada comunistă (cel mai probabil ofiţer acoperit, după cum afirma Eduard Ovidiu Ohanesian) - nu are nimic în comun cu Monarhia. Între 1990 - 1991 Mihnea Constantinescu a fost purtător de cuvânt al premierului Roman, iar în perioada 1992- 2012 a fost director de cabinet şi consilier al prim-miniştrilor Stolojan, Năstase, Tăriceanu şi în timp a mai fost director de cabinet şi consilier al mai multor miniştri printre care Pleşu şi Negriţoiu.", scrie Ovidiu Zara.

Acelaşi jurnalist remarcă faptul că statutul Casei Regale prevede excluderea doar în cazul unei căsătorii neaprobate de Rege, ceea ce nu este, aparent cazul:

"Deci căsătoria neaprobată de Rege, conform art.7 (din statutul Casei Regale n.r.), ori divorţul neaprobat de el, ( art.8) sunt singurele motive de pierdere a drepturilor regale de care se vorbeşte în Statut. Nu comportamentul imoral, nu faptele penale, nu conduita nepotrivită, ci doar căsătoria ori divorţul fără binecuvântarea M.S. Regele figurează drept motive de excludere.

De divorţ nu poate fi vorba, căci Nicolae (30 ani) e încă burlac. Atunci înseamnă că Nicolae fie şi-a manifestat intenţia de a se căsători cu o femeie considerată nepotrivită, fie doar a spus că nu va cere aprobarea M.S. Regele Mihai I pentru o viitoare căsătorie", scrie Ovidiu Zară.

Reamintim că Regele Mihai a anunţat luni că a decis să îl excludă pe nepotul său, Nicolae din linia de succesiune a Casei Regale şi i-a retras titlul de "Principe al României" şi calificativul de "Alteţă Regală". Motivul excluderii ar consta în "nepotrivire emoţională" între idealurile lui Nicolae şi restricţiile, privaţiunile, regulile, pe care le impune rolul de principe.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.