O intervenţie în Siria ar putea pune în pericol realegerea lui Merkel

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (HANNIBAL HANSCHKE / AFP / Getty Images)

O intervenţie în Siria ar putea pune în pericol realegerea cancelarului Angela Merkel, avertizează publicaţia germană Der Spiegel, remarcând că problema siriană a devenit brusc important în campania electorală din Germania.

Scrutinul din această toamnă va fi unul pe care puţini politicieni germani îl vor uita curând. În 2002, în timp ce SUA îşi intensificau propaganda pregătitoare anti-Irak pentru invadarea ţării în primăvara următoare, cancelarul german Gerhard Schröder a precizat că 'Germania nu va participa la un război împotriva Irakului.' Fraza a răcit ulterior complet relaţiile dintre Berlin şi Washington.

Unsprezece ani mai târziu, Germania se pregăteşte din nou de alegeri generale şi, încă o dată, Occidentul cântăreşte o intervenţie în Orientul Mijlociu. De data aceasta, însă, cancelarul german Angela Merkel pare să pună pariu că imaginile oribile publicate în presă, în urma aparentei folosiri a armelor chimice în Siria, vor fi suficiente pentru a clătina pacifismul tradiţional al electoratului german.

Luni, Angela Merkel s-a pronunţat hotărât în favoarea unui răspuns internaţional la masacrul de miercurea trecută din Siria. 'Presupusa folosire pe scară largă a gazului a încălcat un tabu', a declarat purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert, adăugând că 'este nevoie de un răspuns foarte clar' la această acţiune.

Ministrul de externe, Guido Westerwelle, s-a raliat acestei poziţii. 'Dacă utilizarea unor astfel de arme va fi confirmată, comunitatea internaţională trebuie să acţioneze', a precizat oficialul, adăugând că utilizarea armelor chimice ar fi o 'crimă împotriva civilizaţiei'.

Este o mişcare temerară, comentează Der Spiegel. În presa germană, SUA şi Marea Britanie sunt de obicei considerate nişte 'ulii', insinuându-se astfel că Washingtonul şi Londra abia aşteaptă o scuză pentru a ataca Siria. În plus, atât Marea Britanie, cât şi Franţa par să se fi decis că autocratul sirian Bashar Al-Assad este în spatele atacului cu gaz, soldat cu sute de morţi în satele la est de Damasc. În acest context, şansele unui răspuns internaţional par semnificative - şi iminente. Pe de altă parte, participarea germană la o lovitură militară, indiferent cât de periferică ar fi, ar putea avea un impact considerabil asupra totalului voturilor obţinute de Angela Merkel la 22 septembrie.

Ca atare, linia de argumentare adoptată de rivalul lui Merkel, candidatul SPD la postul de cancelar, Peer Steinbrück, nu este deloc surprinzătoare. 'Având în vedere confuzia care înconjoară situaţia din Siria, aş sfătui prudenţă atunci când vine vorba despre discuţia privind o intervenţie militară', a declarat Steinbrück într-un interviu publicat luni în ziarul sud-vest german Südwest Presse.

La alegerile din 2002, SPD lui Schröder s-a situat la egalitate cu conservatorii, fiecare obţinând 38,5% din voturi. Cu toate acestea, cele 8,6 % din voturi obţinute de Partidul Verde, înaintea celor 7,4% ale Partidului Liber Democrat, i-au oferit lui Schröder victoria.

De data aceasta, potrivit ultimelor sondaje, conservatorii lui Merkel se bucură de un sprijin de 40%, faţă de doar 25% pentru pentru SPD. Dacă lucrurile se vor precipita însă în Orientul Mijlociu, situaţia s-ar putea schimba rapid, avertizează Der Spiegel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe