O nouă Misiune FMI este aşteptată din nou la Chişinău

Ultima vizită la Chişinău a unei misiuni FMI a avut loc în septembrie 2015, mandatul acesteia fiind retras deoarece Guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, şi-a dat demisia cu o zi înainte de sosirea acesteia.
Sediul central al FMI din Washington DC, SUA
Sediul central al FMI din Washington DC, SUA (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

FMI este aşteptat din nou la Chişinău în perioada de 5-15 iulie 2016. Conform unui comunicat emis de către reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în Moldova, Armine Khachatryan, misiunea va fi condusă de Ivanna Vladkova-Hollar şi are drept scop iniţierea unei discuţii asupra unui posibil program FMI de dezvoltare economică a RM.

Misiunea va iniţia discuţii privind un posibil program susţinut de FMI şi va tinde să ajungă la un acord privind un set cuprinzător de politici care să contribuie la menţinerea stabilităţii macroeconomice, îmbunătăţirea guvernării corporative şi sporirea transparenţei acţionarilor în sectorul bancar, precum şi să stimuleze creşterea economică durabilă şi cuprinzătoare, se mai arată în comunicat.

Potrivit portalului economist.md, aceasta va fi a treia misiune pe care FMI o trimite la Chişinău în acest an. După primele două vizite de evaluare, şefa misiunii FMI la Chişinău a menţionat că autorităţile au la dispoziţie timpul necesar pentru finalizarea studiilor diagnostice în sectorul financiar şi pentru definitivarea şi formularea în detaliu a politicilor preconizate.

Republica Moldova nu mai are un acord cu Fondul Monetar Internaţional din toamna lui 2013, potrivit sursei citate. În cadrul precedentului program, RM a beneficiat de asistenţă financiară din partea Fondului Monetar în valoare de aproximativ 566 de milioane de dolari. Lipsa de transparenţă în sectorul bancar însă, s-a aflat printre cauzele care au dus la suspendarea programului de colaborare între guvernul moldovean şi FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe