Noul ambasador al Federaţiei Ruse la Chişinău, un personaj care i-a scos în stradă pe basarabeni

Numit ambasador al Federaţiei Ruse la Bucureşti în locul lui Malginov, Valerii Kuzmin a fost implicat într-un scandal uriaş în Republica Moldova, basarabenii cerându-i expulzarea.
Valerii Kuzmin
Valerii Kuzmin (timpul.md)

Noul ambasador al Federaţiei Ruse în România, Valerii Kuzmin, vine la Bucureşti de la Chişinău, unde a fost ambasador, urmărit de controverse, susţine Hotnews, citând unimedia.ro.

Potrivit sursei citate, Kuzmin "s-a remarcat" în Moldova în 2012, când un soldat rus a împuşcat mortal, la Vadul lui Vodă, un tânăr neînarmat în zona de securitate din Transnistria. Vadim Pisari, de 18 ani, a fost împuşcat în spate dintr-un automat Kalaşnikov. Surse din poliţia moldovenească au comunicat că în băiat s-a tras cu gloanţe de calibrul 5,45 de milimetri cu centrul de greutate modificat, muniţii interzise de ONU prin convenţii internaţionale.

La momentul respectiv, Kuzmin, ambasador la Chişinău, a declarat că tânărul asasinat era în stare de ebrietate, fapt ce nu s-a confirmat în urma expertizei medico-legale.

"După ce a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe în legătură cu acest caz, ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valerii Kuzmin, a comentat incidentul în mod ironic şi dispreţuitor în faţa presei. El a spus că şoferul care a provocat incidentul de lângă Vadul lui Vodă era beat, iar autoturismul la volanul căruia se afla era dat în căutare, declaraţii dezminţite de poliţia moldovenească. Mai mult, ambasadorul rus le-a dat sfaturi jurnaliştilor despre cum ar trebui să reflecte acest incident: „În primul rând, nu isterizaţi situaţia. Nu procedaţi ca Winnie Pooh (un personaj dintr-un film cu desene animate – n.n.), care, fiind în ospeţie la iepuraş, când a fost întrebat ce va servi – lapte condensat sau miere - a cerut şi una, şi alta, şi încă fără pâine”, informa la momentul respectiv dw.com.

Ulterior, sute de oameni au protestat în ultimele zile la Vadul lui Vodă şi în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse din Chişinău în legătură cu uciderea tânărului de 18 ani şi au cerut Ministerului de Externe de la Chişinău să-l expulzeze pe ambasadorul rus pentru comportament sfidător şi obraznic. Protestatarii au cerut, de asemenea, lichidarea posturilor de pacificatori de pe Nistru, ameninţând că, dacă timp de o săptămână, acest lucru nu se va întâmpla, ei le vor demonta cu forţa, informa dw.com.

Potrivit Hotnews, Valerii Kuzmin, care preia postul lui Oleg Malginov la Bucureşti, s-a născut pe data de 24 iunie 1953, la Moscova.

În 1975, a absolvit Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale MGIMO din Moscova. În 1998, a absolvit cursurile de studii în diplomaţie din cadrul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, este cercetător în istorie, şi-a desfăşurat activitatea în diverse structuri ale aparatului de conducere al MAE al fostei URSS şi al Federaţiei Ruse, şi-a desfăşurat activitatea ca diplomat în Libia, în perioada 1975-1980, în Tunisia, în perioada 1985-1990, iar în intervalul 1993-1994, a fost şeful adjunct al Departamentului pentru Africa şi Extremul Orient din cadrul MAE rus.

Kuzmin a fost adjunctul directorului Departamentului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord din cadrul MAE al Federaţiei Ruse, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Sudan, director adjunct în MAE rus, iar din 2004 - director al Departamentului pentru relaţiile cu subiecţii Federaţiei Ruse, Parlamentul şi organizaţiile civice şi politice ale MAE al Rusiei.

Kuzmin are rang diplomatic de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse, acordat printr-un decret prezidenţial semnat de preşedintele rus în noiembrie 2009, i-a fost acordată medalia "Pentru eroism în muncă", cunoaşte limbile engleză, franceză şi arabă. Este căsătorit şi are doi copii, un băiat şi o fată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne