R. Moldova: Parlamentul a aprobat în două lecturi bugetul pentru anul 2016

Republica Moldova este tot mai aproape de a avea un buget planificat pentru anul 2016. Cu un deficit de peste 4 miliarde de lei, iniţiativa rămâne să intre în vigoare doar după ce este votat în a treia şi ultima lectură.
Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (Epoch Times România)

În cadrul şedinţei legislativului din 9 iunie, parlamentarii au adoptat în prima şi a doua lectură proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2016. Chiar dacă proiectul a fost criticat dur de către opoziţie, acesta a fost votat de către o majoritate de 55 de voturi.

Conform ministrului Finanţelor, Octavian Armaşu, şi în acest an Republica Moldova va avea un deficit bugetar de peste 4 miliarde de lei cu venituri preconizate de 31,3 miliarde lei şi cheltuieli în valoare de 35,5 miliarde. Potrivit ministrului Finanţelor, acest deficit va fi acoperit din finanţări externe şi proiecte de privatizări.

„Sunt anumite granturi de la parteneri de dezvoltare pentru a acoperi deficitul bugetar. Perspectivele depind de noi toţi împreună, în ce măsură reuşim să promovăm acele reforme şi legi ca să asigurăm partenerii de dezvoltare că noi mergem pe calea reformelor. Ce ţine de guvern, noi am făcut foarte mult pentru deblocarea finanţării”, a declarat ministrul finanţelor, Octavian Armaşu.

Notabil este faptul că la întrebarea parlamentarului neafiliat George Mocanu referitor la cele mai mari riscuri ale proiectului, Armaşu a afirmat că „finanţarea externă reprezintă unul dintre riscurile majore ale bugetului planificat pentru anul 2016 din cauza faptului că granturile externe au avut de suferit în ultima perioadă”. Ministrul a mai precizat că Republica Moldova este foarte dependentă de aceste finanţări externe şi ca urmare, „statul şi-a făcut ca prioritate să atragă această finanţare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe