O poveste de dragoste chinezească - Liang şi Zhu

Liang & Zhu
Liang & Zhu (Cortezia "I Love Shen Yun")

Aţi auzit de clasica poveste de dragoste chinezească despre "iubiţii fluture"? Ei bine, la fel ca în clasica poveste shakespeariană a îndrăgostiţilor "Romeo si Julieta", şi în timpul Chinei antice existau iubiţi nefericiţi.

Povestea noastră începe în jurul anului 300 d.Hr. cu eroina noastră, Zhu Yintai, care era al nouălea copil şi singura fiică a bogatei familii Zhu. În copilărie, lui Zhu Yintai îi plăcea să citească şi să scrie. La acea vreme, era foarte neobişnuit ca o femeie să ştie să citească şi să scrie. Setea de învăţătură a lui Zhu nu s-a terminat acasă. Ea dorea să meargă la şcoală. În acea vreme şcolile nu acceptau femei. Pentru ca Zhu să fie înscrisă, a încercat să îşi convingă tatăl să o lase să se deghizeze în băiat. După nenumărate rugăminţi, tatăl lui Zhu a cedat în cele din urmă şi şi-a trimis singura fiică la şcoală.

La şcoală, Zhu a întâlnit un învăţăcel chipeş pe nume Liang Shanbo. Cei doi au devenit imediat prieteni apropiaţi datorită intereselor lor similare. Adesea studiau poezii şi citeau literatură împreună. În timpul liber, mâncau, studiau sau chiar călătoreau împreună. Liang avea întotdeauna grijă de Zhu ca de un "frate mai mic", iar cei doi au devenit în curând fraţi de cruce.

Liang nu ştia că, de-a lungul anilor, Zhu s-a ataşat de Liang şi s-a îndrăgostit profund de el. Soţia directorului de şcoală şi-a dat seama imediat că Zhu era o doamnă. Zhu a implorat-o să nu spună nimic. Soţia directorului de şcoală a fost de acord şi a avut grijă de Zhu.

Într-o zi, Zhu a primit o scrisoare de la tatăl ei în care i se spunea că trebuie să se întoarcă imediat acasă deoarece era bolnav. Lui Zhu nu i-a mai rămas decât să îşi încheie studiile şi să plece rapid. În drum spre casă, Liang a insistat să o însoţească pe Zhu. Au mers împreună mulţi kilometri. De-a lungul călătoriei, Zhu a încercat de numeroase ori să îi sugereze lui Liang că era de fapt o doamnă. Dar, ca un şoarece de bibliotecă ce era, Liang nu s-a prins în niciuna din dăţi.

Atunci Zhu i-a spus: "Am o soră geamănă şi arată exact ca mine, aş vrea să ţi-o prezint. Vino la mine acasă peste zece zile şi te voi ajuta să îţi aranjezi o căsătorie". Încântat, Liang a fost de acord şi s-au despărţit.

Când Zhu a ajuns acasă, a aflat că tatăl ei îşi revenise deja de mult din boală şi că adevăratul motiv pentru care Zhu a fost chemată acasă era că tatăl ei aranjase deja o căsătorie cu Ma Wencai, cimentând o alianţă financiară între familia Zhu şi familia Ma. Devastată, Zhu i-a spus tatălui ei despre Liang.

"Ce absurd! Cum poate o doamnă să umble după băieţi când este de datoria tatălui să aranjeze căsătoria fiicei sale?", a spus tatăl lui Zhu.

Zhu l-a aşteptat şi l-a aşteptat pe Liang. A venit a zecea zi şi Liang nu a mai venit. După ce s-a întors la şcoală, Liang uitase complet de data stabilită, fiind atât de absorbit de studii încât soţia directorului a trebuit să îi reamintească.

Când Liang a apărut la casa lui Zhu pentru a o cere în căsătorie, a fost surprins să o vadă pe Zhu, mai frumoasă ca niciodată în haine de damă. Şi-au mărturisit dragostea unul pentru celălalt, iar Zhu a izbucnit în plâns, spunând: "Oh, de ce ai venit tocmai acum?! Totul este prea târziu. Tatăl meu a aranjat căsătoria mea care va avea loc în curând!".

Liang s-a întors acasă cu inima frântă. Nu a reuşit să mănânce şi nici să doarmă timp de mai multe zile. După puţin timp s-a îmbolnăvit grav şi, în decurs de o lună, a murit. După ce a aflat de moartea lui Liang, Zhu a plâns şi a plâns. Ea a fost de acord cu căsătoria aranjată cu o condiţie: procesiunea de nuntă să treacă pe lângă mormântul lui Liang, unde îl putea plânge.

Fiind un gentleman Ma Wencai a fost de acord. În ziua nunţii, Zhu a coborât din trăsura ei pentru a-l plânge pe Liang. Dintr-odată, o rafală puternică de vânt s-a transformat într-o furtună cu fulgere. Fulgerul a deschis mormântul lui Liang şi ea a sărit în el. Înainte ca cineva să poată reacţiona, pământul s-a închis rapid şi i-a îngropat pe cei doi împreună. Aproape imediat, soarele a răsărit şi a apărut un curcubeu, iar oamenii din procesiunea de nuntă au văzut doi fluturi dansând şi zburând fericiţi împreună. Se spune că cei doi fluturi purtau sufletele celor doi îndrăgostiţi.

Aceasta este una dintre marile poveşti de dragoste din China, care a fost transmisă din generaţie în generaţie. Ea a primit nenumărate adaptări, inclusiv un concert clasic pentru vioară "The Butterfly Lovers" compus în China în 1959 (faceţi clic aici pentru a urmări interpretarea Orchestrei Simfonice Shen Yun) şi dansul Shen Yun "The Butterfly Lovers" din 2019. Piesa Shen Yun se încheie fericit cu scena în care Liang descoperă că Zhu este de fapt o doamnă şi soţia pe care şi-a dorit-o dintotdeauna. Această scenă extatică surprinde frumuseţea pură a iubirii inocente.

Povestea a fost publicată original pe pagina I love Shen Yun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură