O serie de explozii zguduie Jakarta. Statul Islamic ar fi revendicat atacul

Multiple explozii puternice au zguduit centrul capitalei indoneziene Jakarta, provocând mai multe victime. Rapoartele susţin că a avut loc un schimb de focuri între poliţie şi presupuşii atacatori. Indonezia este în stare de alertă maximă.
Poliţia securizează zona din faţa cafenelei Starbuks din Jakarta atacată de militanţi ai Statul Islamic în 14 ianuarie 2016. (Romeo Gacad/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
14.01.2016

Cel puţin şapte persoane au fost ucise joi, când un grup de militanţi a atacat o cafenea Starbucks şi un post de poliţie din capitala indoneziană Jakarta.

Atacul a avut loc în faţa mall-ului Sarinah, unde s-a raportat că mai mulţi atentatori sinucigaşi cu bombă au detonat explozibilii avuţi asupra lor. Cel puţin alţi doi atacatori au intrat într-un post de poliţie din apropiere. Autorităţile au susţinut că patru dintre atacatori s-au aflat printre victime.

Associated Press a citat postul de televiziune TVOne afirmând că explozii au avut loc şi în apropiere de ambasadele Turciei şi Pakistanului, conform Deutsche Welle.

Gruparea jihadistă Statul Islamic ar fi revendicat atacurile de joi din Jakarta, conform Agerpres.

“Luptătorii Statului Islamic au comis atacul armat din această dimineaţă, vizând cetăţeni străini şi forţele de securitate însărcinate cu protecţia acestora în capitala indoneziană”, a relatat Al-Amaq pe contul său Telegram. Al-Amaq este o agenţie de presă afiliată grupului jihadist.

Martorii au descris o scenă haotică, declarând că forţele de securitate indoneziene s-au angajat într-un schimb de focuri cu unii dintre atacatori.

Un reprezentant regional al ONU, Jeremy Douglas, a scris pe Twitter că cel puţin o explozie a avut loc şi în faţa unui birou ONU din Jakarta.

Douglas a declarat că poliţia a difuzat anunţuri ca oamenii să stea departe de ferestrele locuinţelor lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor