O Zi Naţională fără artificii

La 97 de ani de la Marea Unire (unirea Transilvaniei cu România de la Alba Iulia), sărbătorirea Zilei Naţionale are loc în multe oraşe din ţară cu spectacole şi parade, însă majoritatea lor se vor încheia fără focuri de artificii.
Parada militară consacrată Zilei de 1 Decembrie, comemorarea a 95 de ani de la Marea Unire din 1918
Parada militară consacrată Zilei de 1 Decembrie, comemorarea a 95 de ani de la Marea Unire din 1918 (Epoch Times România)

La 97 de ani de la Marea Unire (unirea Transilvaniei cu România de la Albă Iulia), sărbătorirea Zilei Naţionale are loc în multe oraşe din ţară cu spectacole şi parade, însă majoritatea lor se vor încheia fără focuri de artificii. Autorităţile au decis să anuleze momentele luminoase în memoria victimelor din clubul Colectiv, iar banii pe care i-ar fi cheltuit astfel să îi doneze familiilor acestora.

Parada militară de 1 Decembrie din Bucuresti va avea loc şi anul acesta în Piaţa Constituţiei, nu la Arcul de Triumf pentru că lucrările de renovare ale monumentului nu au fost terminate nici acum.

La evenimentul care începe la ora 11.00, vor participa peste 2.600 de militari şi specialişti, cu 360 de mijloace tehnice. Lor li se vor alătura detaşamente din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, SUA şi Turcia. Există restricţii de parcare şi de circulaţie în zonă, fiindcă azi are loc repetiţia generală pentru paradă.

Dacă vremea va permite, bucureştenii se vor bucura şi de prezenţa avioanelor şi elicopterelor armatei.

În paralel cu sărbătorirea Zilei Naţionale, contextul socio-politic frământat al Bucureştiului din ultimele luni, aduce în scenă două proteste ce vor avea loc lângă Parlament, respectiv la Universitate, mai multe amănunte aici.

La Alba Iulia se pregăteşte cea mai mare paradă militară organizată în oraşul Marii Uniri în ultimii ani. Dacă în 2014 au fost mobilizaţi circa 600 de militari, acum vor defila peste 1.200 de cadre MApN şi MAI. În plus, pe parcursul întregii zile vor avea loc târguri de meşteşugari, un spectacol al trupei Zurli, iar seara va urca pe scenă trupa Voltaj.

La Sibiu va avea loc o paradă militară, de la ora 11.00, pe Bulevardul Corneliu Coposu. La ora 14.30, la Sala Transilvania va începe un spectacol folcloric, urmând ca ziua să se încheie cu un concert simfonic susţinut de Filarmonica de Stat din Sibiu.

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită la Iaşi cu o paradă militară, urmată de un concert de muzică populară în Piaţa Unirii. Seara, vor cânta în Piaţa Palatului Nicoleta Nucă, Mădălina Lefter şi britanicul James Arthur.

Braşovul va marca sărbătoarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 printr-o ceremonie militară, care va începe la ora 10.00 pe bd. Eroilor. Evenimentul se va încheia cu un scurt spectacol folcloric, iar la ora 18.00 va avea loc o defilare cu torţe pornind de la Biserica Neagră.

Chiar dacă în acest an la Timisoara nu se va organiza o paradă militară, în Parcul Central se vor depune coroane de flori şi se vor face exerciţii demonstrative. Seara, în Piaţa Victoriei se va deschide Târgul de Crăciun, se vor aprinde luminiţele de sărbători şi vor avea loc concerte susţinute de Andra şi What’s Up.

La Cluj-Napoca, Ziua Naţională a României va fi serbată cu multe concerte. Pe scena din centrul oraşului vor urca, începând cu ora 16.00, Corul Filarmonicii de Stat Transilvania, Corul bărbătesc din Finteuşul Mare, Săva Negrean Brudaşcu, Ionuţ Fulea, Dinu Iancu Sălăjanu şi Aurel Tămaş. La 19.00 vor fi aprinse luminiţele de sărbători, iar apoi pe scena din Piaţa Unirii va urca Smiley

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne