Oamenii de ştiinţă au început vânătoarea "megastructurii extraterestre" de pe o stea misterioasă

Oamenii de ştiinţă "vânează" semnalele radio din apropierea stelei CCI 8462852, care se află la 1.500 de ani-lumină de Pământ.
Matricea Allen Telescope Array din California, dedicată observării şi cercetării inteligenţei extraterestre
Matricea Allen Telescope Array din California, dedicată observării şi cercetării inteligenţei extraterestre (Colby Gutierrez-Kraybill/Wikimedia Commons)

Oamenii de ştiinţă de la Institutul SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence - Căutarea vieţii extraterestre inteligente) cercetează semnalele radio provenind de la un sistem solar despre care a fost emisă ipoteza că ar conţine o "megastructură extraterestră".

Astronomii folosesc Allen Telescope Array, un sistem de antene situat în California de Nord, pentru a vâna semnale din apropierea stelei CCI 8462852, care se află la 1.500 de ani-lumină de Pământ.

Steaua nu seamănă cu nimic din ceea ce au văzut oamenii de ştiinţă până acum.

Astronomii au observat pete ciudate în jurul stelei, care blochează o parte din lumină. Ele nu par a fi planete, deoarece acestea urmează un model de mişcare aparent aleatoriu. De asemenea, ele nu par a fi rotunde, ci sunt de diferite forme. Se crede că aceste pete ar putea face parte dintr-o megastructură construită.

"Observăm aceasta cu ajutorul Array Allen Telescope [ATA]", a declarat Seth Shostak, un astronom de la Institutul SETI în Mountain View, California, potrivit Space.com.

Dar el a adăugat că oamenii "ar trebui să-şi modereze probabil entuziasmul datorită lecţiilor din istorie".

Într-un comunicat de presă publicat la 22 octombrie, SETI a declarat că a folosit telescopul pentru a observa sistemul folosind o gamă largă de frecvenţe radio.

"Dar mai mult decât atât, orice semnale detectabile aici pe Pământ ar trebui să fie extrem de puternice", a notat comunicatul de presă.

Shostak şi colegii săi au afirmat că CCI 8462852 este departe de a fi singura pistă pe care o vor investiga în următorii câţiva ani.

"Aproape că nu contează în ce punct plasezi telescopul pentru că există planete peste tot", a adăugat Shostak. "Dacă există cineva acolo, vor fi atât de mulţi de-ai lor, încât cred că avem o şansă."