Obama, din Polonia: Angajamentul SUA în securitatea Europei Centrale şi de Est este sacrosanct

Barack Obama
Barack Obama (.)

Doar ce a pus piciorul într-o Europa plină de anxietate, preşedintele american Barack Obama a ţinut să afişeze o poziţie fermă, subliniind că angajamentul Statelor Unite în regiune este "sacrosanct", relatează ABC News.

Preşedintele american Barack Obama a ajuns marţi la Varşovia, dând startul unui turneu diplomatic în trei ţări, Polonia, Belgia şi Franţa, care vizează asigurarea aliaţilor de sprijinul Statelor Unite în contextul crizei din Ucraina.

La câteva minute după ce a coborât din Air Force One, Obama, stând alături de preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, a afirmat că cei doi aliaţi şi prieteni vor sta "împreună pentru totdeauna". Pe fundalul spectacolului lor de solidaritate erau patru avioane de luptă F-16, două americane şi două poloneze.

"Angajamentul nostru în securitatea Poloniei şi în cea a aliaţilor noştri din Europa Centrală şi de Est este un element esenţial al propriei noastre securităţi şi este sacrosanct", a declarat Obama.

Numind Polonia drept unul dintre cei mai puternici aliaţi ai SUA, Obama a subliniat că Statele Unite îşi onorează angajamentele, invocând alianţa NATO care uneşte SUA şi Europa în faţa mişcării ruse din Ucraina care a creat tensiuni în zonă.

"Este un angajament care este de o importantă semnificativă în acest moment", a adăugat Obama.

La rândul său, preşedintele polonez Komorowski a vorbit despre o frăţie militară între cele două state şi, făcând referire la avioanele F-16 din spatele lui, a precizat că „F” poate veni şi de la „Freedom” (libertate)

La rândul său, consilierul de politică externă al lui Obama, Ben Rhodes, le-a transmis reporterilor: "Noi credem că situaţia (din Ucraina) continuă să fie o criză. Sunt oameni care mor în mod regulat în estul şi sudul Ucrainei, din cauza actelor de violenţă comise şi iniţiate de facţiunile separatiste (pro-ruse) de acolo. Deci, în niciun fel nu am ieşit din hăţiş".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe