Obama îi cere lui Trump să se opună Rusiei atunci când va fi necesar

Preşedintele american Barack Obama i-a cerut succesorului său, Donald Trump, să ia măsuri împotriva Rusiei atunci când aceasta deviază “de la valorile noastre şi normele internaţionale”.
Preşedintele american Barack Obama şi miliardarul american Donald Trump.
Preşedintele american Barack Obama şi miliardarul american Donald Trump. (Captură Foto)

Preşedintele Obama şi-a exprimat speranţa că Donald Trump va avertiza Rusia că respecte valorile şi normele internţionale. Declaraţia a fost făcută joi, în Berlin, la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel.

Trump, care va fi investit în funcţie în 20 ianuarie 2017, a semnalat o potenţială abordare mai conciliantă faţă de Moscova.

În anii recenţi, legăturile Rusiei cu SUA au decăzut la niveluri întâlnite doar în perioada Războiului Rece din cauza poziţiilor opuse ale celor două naţiuni în chestiuni precum conflictele din Ucraina şi Siria, sau atacurile cibernetice.

Obama a declarat reporterilor că speră că Trump “doreşte să ţină piept Rusiei acolo unde aceasta deviază de la valorile noastre şi de la normele internaţionale”.

După o conversaţie telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin în 14 noiembrie, Trump a declarat că aşteaptă “să aibă o relaţie puternică şi de durată cu Rusia şi poporul rus”.

Totuşi, unii republicani proeminenţi din Congresul SUA, inclusiv senatorul John McCain, l-au avertizat pe Trump să nu încerce să relaxeze legăturile cu Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe