Obama în război cu dreapta religioasă

Preşedintele american, Barack Obama. (Alex Wong/Getty Images)
Epoch Times România
10.02.2012

Republicanii au lansat un război moral împotriva lui Barack Obama care susţine o lege prevăzută în reforma sistemului medical, potrivit căreia şcolile, spitalele şi organizaţiile caritabile vor primi fonduri pentru cumpărarea de anticoncepţionale. Ei au aprins fitilul unui limbaj incendiar, calificând-iniţiativa drept 'un atac la libertatea religioasă', 'încălcare a Primului Amendament' - care garantează dreptul la religie - şi 'atingere adusă intereselor naţiunii'. Aceste acuzaţii au fost lansate în Congres de deputaţii republicani, acuzându-l de la tribună pe Obama de persecuţie religioasă, notează vineri ziarul Las Provincias.

Preşedintele Camerei reprezentanţilor, John Boehner, a promis că dacă preşedintele nu îşi schimbă poziţia va fi corpul legislativ cel care îl va face să bată în retragere cu privire la o lege, a cărei aprobare ştie foarte bine că nu o va putea obţine, dar a cărei dezbatere va impulsiona oamenii să vină la urne, cum au dovedit-o deja republicanii în alegerile primare dsefăşurate marţi într-un stat profund religios. În acest an electoral, 'unii politicieni au decis să se folosească de o problemă de sănătate a femeilor pentru a juca o partidă de fotbal american', a deplâns congresmanul democrat Lois Capps.

Ministerul sănătăţii a anunţat săptămâna trecută că aproape toţi angajatorii, inclusiv cei catolici, vor fi forţaţi sa le ofere angajatelor poliţe de asigurare medicală care includ proceduri de sterilizare, medicamente care induc avortul şi anticoncepţionale. Aproape toţi furnizorii de asigurări medicale vor fi obligaţi sa includă aceste servicii în poliţele pe care le oferă. Si aproape toţi indivizii vor fi forţaţi sa cumpere aceste servicii ca parte a poliţelor de asigurare de care beneficiază.

Biserica a acuzat guvernul că o forţează să finanţeze proceduri care contravin principiilor religioase, deşi legea prevede o clauză de obiecţie de conştiinţă care permite bisericilor să nu o respecte. Acest lucru nu exclude însă spitalele, şcolile şi fundaţiile altruiste afiliate bisericilor care au un număr mare de angajaţi care nu împărtăşesc obligatoriu aceste principii. Primul, care a sesizat capitalul electoral pe care îl va avea această dispută a fost Newt Gingrich, care în apropierea alegerilor primare din Missouri, un stat profund religios, a anunţat că Obama a declarat război religiei şi că numai el poate să-l frâneze. Prietenul său Rick Perry, guvernator de Texas, a încercat deja acest truc acuzând guvernul că a declarat război de Crăciun, însă pe atunci era lipsit de argumente în privinţa acestei legi.

Biserica Catolică a introdus mai mulţi actori în scenă. O scrisoare a arhiepiscopilor a fost citită în toate bisericile, o misivă citită de o călugăriţă a facut apel la vicepreşedintele Joe Biden să intermedieze pentru a putea continua 'menirea sănătoasă a Domnului', alături de o primă citare în judecată a acestei legi depusă de televiziunea religioasă Eternal Word Television Network, la un tribunal din Birmingham (Alabama). În realitate mai mult de 20 de state au adoptat măsuri similare, considerate acum 'imorale', dar Biserica ştie că în an electoral va găsi mulţi adepţi care să o susţină.

Unul dintre ei este Marco Antonio Rubio, care a lansat o virulentă critică în Congres în spaniolă şi în engleză. Numele său circulă deja ca potenţial candidat la postul de vicepreşedinte în tandem cu oricare din aspiranţii republicani la nominalizarea partidului. Până şi Casa Albă a fost cutremurată de această reacţie violentă a clasei politice. După o reuniune cu uşile închise, în care Biden a cerut o reconsiderare a deciziei în timp ce titulara sănătăţii, Kathleeen Sebelius, s-a menţinut fermă pe poziţie, purtătorul de cuvânt Jay Carney a spus că există semnale privind o negociere. Una din aceste 'soluţii de compromis' ar putea lăsa în afară organizaţiile afiliate Bisericii în privinţa acoperirii medicale cu anticoncepţionale şi sterilizări lăsând angajatele să-şi aleagă propria poliţă de asigurare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor