Obama insistă să amâne noile sancţiuni împotriva Iranului

Barack Obama.
Barack Obama. (Olivier Douliery-Pool / Getty Images)
Andrei Pricopie
14.01.2014

Preşedintele Barack Obama a cerut luni Congresului american să nu impună noi sancţiuni asupra Iranului şi să dea o şansă diplomaţiei în dosarul nuclear iranian, scrie AFP.

„Ceea ce vrem este să dăm o şansă diplomaţiei şi să dăm o şansă păcii. Ştiu că vorbesc nu doar în numele meu, ci şi al partenerilor din Grupul 5+1”, a declarat Barack Obama în cadrul unei reuniuni cu şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

„Este o ocazie pe care nu o putem rata”, a continuat Obama.

Obama face aceste declaraţii în contextul în care mai mulţi senatori, atât republicani, cât şi democraţi, au depus un proiect de lege care prevede pedepse suplimentare pentru Iran în cazul în care negocierile actuale eşuează.

„Nu a sosit vremea pentru noi sancţiuni”, a insistat preşedintele american.

La jumătatea lunii decembrie, Casa Albă a avertizat că preşedintele îşi va utiliza dreptul său de veto dacă este necesar. În cazul în care negocierile cu Iranul se vor dovedi un eşec, toată această insistenţă a lui Obama s-ar putea întoarce împotriva lui şi ar putea pierde puncte importante în faţa opiniei publice.

Unii membri din Congres sunt sceptici cu privire la amânarea impunerii sancţiunilor şi pretind că tocmai aceste sancţiuni dure sunt ceea ce a adus Iranul la masa negocierilor, adăugând că este prea devreme pentru a uşura această presiune.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania, respectiv Grupul 5+1, au ajuns în luna noiembrie la un acord interimar cu Teheranul în ceea ce priveşte programul nuclear al acestuia. SUA şi Iranul au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că acordul urmează să fie aplicat începând cu 20 ianuarie.

Acordul interimar prevede că timp de şase luni nu vor fi adoptate noi sancţiuni împotriva Iranului care va suspenda dezvoltarea programului său nuclear. Obama le-a precizat luni reporterilor că acordul "ne permite să avem timpul şi spaţiul" pentru a negocia un acord cuprinzător pe termen mai lung.

"Începând cu 20 ianuarie, Iranul va începe pentru prima dată să elimine stocul său de uraniu puternic îmbogăţit şi să demonteze o parte din infrastructura care face posibilă această îmbogăţire", a declarat preşedintele american Barack Obama.

Naţiunile Occidentale şi Israelul suspectează Iranul că urmăreşte dezvoltarea armelor nucleare sub pretextul unui program civil de producere a energiei electrice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor