Obama, turneu diplomatic în Europa

Barack Obama.
Barack Obama. (Olivier Douliery-Pool / Getty Images)

Într-un context regional extrem de tensionat ca urmare a presiunilor Federaţiei Ruse, preşedintele american Barack Obama va efectua săptămâna viitoare vizite oficiale în Polonia, Belgia şi Franţa, scrie Mediafax. Casa Albă a transmis că vizita lui Obama în Polonia are ca obiectiv reiterarea angajamentului Statelor Unite de a apăra securitatea statelor din Europa de Est.

SUA şi Polonia vor găzdui marţi o reuniune cu aliaţii lor apropiaţi din Europa Centrală şi de Est. La întâlnire vot participa Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România şi Slovacia.

În următoarea zi, preşedintele american se va întâlni cu noul şef de stat al Ucrainei, magnatul Petro Poroşenko, după care se va duce la Castelul Regal pentru a susţine un discurs.

Următoarea oprire a lui Barack Obama va fi Belgia, unde urmează să participe la summitul G7 de la Bruxelles. Summitul G7 are loc după ce Rusia a fost exclusă din G8 ca urmare a intervenţiei sale în Ucraina, respectiv anexarea Crimeei.

Preşedintele american va ajunge joi la Paris pentru a se întâlni cu preşedintele francez Francois Hollande, chiar în aceeaşi zi în care acesta din urmă îl va primi şi pe preşedintele rus, Vladimir Putin.

Potrivit unor surse americane, Casa Albă nu a prevăzut în program o întâlnire între Obama şi Putin în cursul vizitei de la Paris, au anunţat surse americane. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a subliniat vineri că preşedintele american nu are nimic împotriva unei întâlniri între Hollande şi Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe