Ucraina are nevoie de o alianţă militară cu Statele Unite şi Uniunea Europeană, spune Poroşenko

Preşedinte Ucrainei, Petro Poroşenko
Preşedinte Ucrainei, Petro Poroşenko (youtube.com)

Preşedintele ales al Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că Ucraina are nevoie de o alianţă militară cu Statele Unite şi Europa, adăugând că va „demara imediat negocieri” în acest sens, potrivit unui interviu publicat joi de Bild, a notat Mediafax.

„În general avem nevoie de o nouă alianţă în domeniul apărării cu Statele Unite şi Europa, pentru a proteja Ucraina din punct de vedere militar", a declarat Poroşenko.

După inaugurarea în funcţia de preşedinte, ce va avea loc în luna mai, liderul ucrainean se va „angaja pentru o asemenea alianţă”, demarând imediat negocierile.

În ciuda acordurilor bilaterale semnate în trecut de cele două părţi, aderarea Ucrainei la Alianţa Nord Atlantică este o opţiune respinsă puternic de Moscova, ceea ce ar face foarte dificile negocierile privitoare la conflictul din estul ţării.

„Nu există o majoritate, în ţară, pentru aderarea la NATO", a adăugat Poroşenko.

Tratatul de la Budapesta, în cadrul căruia Kievul a renunţat la armamentul nuclear în schimbul „garanţiilor” de securitate din partea Statelor Unite şi ale Rusiei, s-a dovedit a fi pentru Ucraina, în mare parte, inutil.

„În trecut am renunţat la arma nucleară şi am obţinut garanţii de securitate ruseşti, dar acum vedem bine că aceste garanţii nu valorează nimic. De aceea avem nevoie de o nouă alianţă”, a continuat Poroşenko.

Odată cu alegerile prezidenţiale situaţia din Ucraina se stabilizează treptat, forţele armate naţionale intensificând operaţiunile de eliberare în estul ţării. Mai mult, Moscova a dat semne că este pregătită să înceapă dialogul cu Ucraina privitor la conflictul din regiunile estice.

„Cred că putem să revenim la pace în câteva luni, dacă Rusia este pregătită pentru acest lucru”, a adăugat acesta.

Poroşenko şi Vladimir Putin se vor întâlni, într-un cadru neoficial, pe data de 5 iunie, la Paris, cu ocazia Zilei Debarcării în Normadia, ceremonie la care vor mai participa Barack Obama şi Angela Merkel.

„Nu am nicio îndoială că, exercitându-şi influenţa, Putin poate să pună capăt luptelor” din regiunile estice ale Ucrainei, Lugansk şi Doneţk, a declarat liderul ucrainean.

Ales cu o majoritatea covârşitoare încă din primul tur al scrutinul, preşedintele ucrainean a anunţat că va accentua combaterea corupţiei, întărirea armatei naţionale şi va conduce Ucraina pe drumul către integrarea europeană.