Obstacolele care o mai despart pe Angela Merkel de social-democraţi

Cancelarul german Angela Merkel. (JOHN MACDOUGALL / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.11.2013

Social-democraţii germani din SPD condiţionează participarea la coaliţia de guvernare cu democrat-creştinii (CDU/CSU) cancelarului Angela Merkel de legalizarea dublei naţionalităţi, egalizarea căsătoriilor tradiţionale şi a uniunilor homosexuale şi limitarea vârstei de pensionare, informează vineri ziarul El Pais.

Negocierile prolifice pentru a realiza această mare coaliţie trebuie să se încheie în următoarele săptămâni. Se va da astfel undă verde realegerii lui Merkel în postul de cancelar în sesiunea Camerei inferioare (Bundestag) prevăzută pentru 17 decembrie.

Între punctele acordului, scurse în presă, se remarcă respingerea emiterii de eurobonuri pentru finanţarea datoriei publice comune şi un vag angajament pentru ca Uniunea Europeană să impulsioneze creşterea şi să intensifice combaterea şomajului în rândul tinerilor.

Pe plan intern, partidele aspiră să reducă datoria publică germană de la 81% la 70% din Produsul Intern Brut până în 2017. În 2024, ţinta este de 60% din PIB. Germania aspiră de asemenea să nu se mai împrumute începând din 2015.

Principalul de acord, cel privind introducerea salariului minim şi interprofesional, va uşura înţelegerea între cele două partide, care întâmpină încă obstacole majore.

Pensiile: SPD acceptă propunerea democrat-creştină pentru o creştere minimă a pensiilor de dinainte de anul 1992, dar nu există un acord privind cum va fi finanţată această măsura. CDU refuză limitarea vârstei de pensionare la 67 de ani.

Reprezentare feminină: Partidele au convenit introducerea cotei feminine de 30% în Consiliile de Supraveghere a firmelor germane începând cu anul 2016. Acum doi ani acest organism de supraveghere a companiilor în Germania avea un procent de 17% de femei. Măsura nu vizează consiliile administrative ale companiilor unde se iau deciziile la nivel de conducere.

Dubla naţionalitate: SPD insistă să fie legalizată dubla naţionalitate. În prezent copiii imigranţilor străini născuţi în Germania trebuie să decidă ce naţionalitate să aleagă înainte de a împlini 23 de ani. Dacă vor să fie germani trebuie să renunţe la paşaportul părinţilor.

Pragul chiriilor: convenit. Statele federale ar putea să limiteze creşterea chiriilor pe termen de cinci ani în regiuni sau cartiere determinate. Partidele vor totodată să-i oblige pe proprietarii de locuinţe să-şi asume cheltuielile de mediere dacă angajează o agenţie imobiliară.

Infrastructuri: Partidele vor să extindă reţelele de telecomunicaţii de bandă largă care vor ajunge şi în zonele rurale, să limiteze creşterea preţului la curent, să limiteze subvenţiile pentru energiile alternative şi să limiteze reducerile de care beneficiază industria. CSU bavarez insistă în introducerea de taxe pe autostrăzi pentru autoturismele străine. SPD refuză.

Învăţământ: Democrat-creştinii şi social-democraţii au convenit să majoreze 'sensibil' creditele mici pentru studenţii universitari.

Concedii: Cei care au în îngrijire o rudă bolnavă îşi vor putea lua zece zile libere pe an, fapt ce nu se va repercuta asupra venitului lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor